Regija
12. ZMAJEVAČKI VINSKI MARATON SRUŠIO REKORDE

Prema podrumima slilo
se čak 1800 maratonaca
Objavljeno 1. listopada, 2017.

ZMAJEVAC

Približno 1800 maratonaca sudjelovalo je na 12. Vinskom maratonu, manifestaciji koju Zmajevčani organiziraju u povodu Dana sela. Doduše, kako u polušali ističu, nekada se u povodu Dana sela održavao maraton, a posljednjih godina - Dan sela održava se u povodu maratona. Dokaz tomu nekoliko je tisuća posjetitelja koji su u subotu stigli u to baranjsko selo. Zmajevački surduci na trenutke su postajali pretijesni. Stigli su gosti iz cijele Hrvatske i inozemstva, a desetak “trkača” došlo je čak iz Dublina. Jedan Irac, naime, u Zmajevcu je kupio podrum pa je na maraton pozvao prijatelje iz rodnoga grada…

Točilo se na sve strane

“Staza” je bila duga nešto više od četiri kilometra. Iz brojnih podruma čula se glazba, svirali su i ulični svirači, a na binama su se izmjenjivali brojni izvođači. U Reformatskom surduku tako su nastupili hrvatski i mađarski folkloraši, navečer je zasvirala skupina Neki novi klinci (Balašević tribute band), a plato ispred podruma Kovač bio je rezerviran za techno chillout s DJ Bobanom. KUD-ovi su nastupili i u Katoličkom surduku, a navečer je preuzeo mađarski Reflex band. Cijelo poslijepodne okolicom su se širili mirisi langošica, kobasica, raznih paprikaša i ostalih delicija. Dakako da je najtraženije ipak bilo vino. Crno i bijelo. Pokazali su baranjski vinari ono što su proizveli proteklih godina. Graševine, chardonnayi, pinoti, sauvignoni, frankovke, rosei i ostala vina točili su se na sve strane. Svakom od maratonaca zadatak je bio obići čak 25 postaja (podruma), kušati decilitar vina i od vlasnika dobiti žig. Rijetko kome je cilj bio pobijediti.

- Ovamo smo došli uživati u prekrasnoj okolici i vinu. Nisam siguran hoćemo li stići do svih podruma koji su na stazi, ali to nije ni važno. Ovako nešto zaista treba organizirati. Vidimo se i nagodinu - riječi su Vladimira iz Osijeka, koji je s veselom ekipom zastao u jednom od podruma. Žurilo im se nije nikamo. Ovo im je šesti maraton, a, sudeći po raspoloženju, teško da je bio i posljednji. Slične priče čuli smo i od ostalih.

I Zagrepčani poučeni

Zagrebačkoj ekipi pak vrlo brzo bilo je jasno zašto Baranju zovu majkom vina a Zmajevac vinskom prijestolnicom kontinentalnog dijela Hrvatske, s čim ih je, na startu maratona, upoznao načelnik općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, koji je u društvu zamjenika, Deneša Šoje, i župana osječko-baranjskog, Ivana Anušića, dao znak za start maratona.

Maratonci i ostali gosti nisu propustili prigodu opskrbiti se baranjskom vinima, a u prtljažnicima je završilo kulenje, poneka slaninica te ostali kolinjski proizvodi, kao i svježa ovogodišnja sitna paprika. Ponovili su organizatori već nekoliko godina sličnu priču kako je Vinski maraton poprilično izišao iz baranjskih okvira te podsjetili kako cilj maratona ni u kojem slučaju nije opijanje, nego želja za prezentacijom baranjskih vina i edukacija kako ga kušati.

Što se broja maratonaca tiče, srušen je prošlogodišnji rekord - ove ih se godine odazvalo 500-tinjak više. Na cilj je, uz dokaz da je posjetila svih 25 postaja, prva stigla ekipa Tarda.

Ivica GETTO
Podrumi

Maratonci su bili podijeljeni u tri skupine: crvenu, žutu i zelenu. Kako se na “stazi” ne bi stvarala gužva, svaka je skupina u “utrku” kretala drugim surdukom. Zaustavljale su se na sljedećim postajama (podrumima): Pinkert, Josić, Svijetli dvori, Tuer, Čokot čarda, Szabo, Kolar, Zajec, Kusić, Čočić (I i II), Guštin, Varga, Martinov, Gerštmajer, Vukoje, Kovač, Đerfi, Pavlović, Martin, Underground, Kromer, Boni, Kovats i Kalazić.

Dani gospodarstva i kulture Mađara

Vinski je maraton, inače, održan u sklopu Dana gospodarstva i kulture Mađara u Republici Hrvatskoj, čiji je organizator Savez mađarskih udruga (SMU). Sve je počelo izložbom fotografija u Pučkom otvorenom učilištu Baranyai Julia te Međunarodnom smotrom folklora u belomanastirskoj kinodvorani. Manifestacija se 6. listopada seli u Veliki Grđevac (Bjelovarsko-bilogorska županija), gdje će polaganjem vijenaca biti obilježen Dan aradskih mučenika. Novi hostel Pelmonostor, u Cesarčevoj ulici u Belom Manastiru, bit će svečano otvoren 12. listopada, a 14. listopada u Lugu će se održati Paprika fest, u okviru kojeg će biti stručna predavanja, sajam i smotra folklora.

25

postaja (podruma) svaki je maratonac morao obići, kušati decilitar vina i od vlasnika dobiti žig

Rijetko komu je cilj bio pobijediti, no to je ipak uspjelo ekipi Tarda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POST FESTUM SJEDNICE SAVJETA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM

Većina se slaže kako će se domaćinstvo Savjetu isplatiti

2

26. ORAHOVAČKA ČOBANIJADA

Obitelj Hornung obranila naslov kuhara majstora

3

OPĆINA BABINA GREDA POTIČE ZAPOŠLJAVANJE

Učenicima deficitarnih struka od 500 do 700 kuna mjesečno