Osijek
PROJEKT UDRUGE SPIRITUS OS I GRADA

SOS telefon za osobe treće životne dobi
Objavljeno 2. listopada, 2017.

Osijek i Osječko-baranjska županija bogatiji su za novu uslugu okrenutu osobama treće životne dobi i članovima njihovih obitelji, jedinstvenu takve vrste na području cijele Hrvatske. Udruga Spiritus Os, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada, na glavnoj je osječkog tržnici prezentirala svoj novi projekt “SOS telefon”, nastao u partnerstvu s Gradom Osijekom.

- Projekt je zamišljen kao otvaranje besplatne telefonske linije koju će osobe treće životne dobi moći nazvati kada se nađu u bilo kakvoj dvojbi i potreban im je savjet, a ne znaju kome se obratiti, ili im, jednostavno, treba topla riječ – objašnjava Viktor Škoflek, tajnik udruge i voditelj projekta.

Sva će pitanja građana na broj telefona 0800 91 83 svakim radnim danom od 8 do 16 sati zaprimati socijalna radnica i diplomirani pravnik, koji imaju iskustva u radu sa starijim osobama.

- Odgovorit ćemo na sva pitanja, upite ili probleme koje imaju, ne samo iz područja prava i socijalne skrbi, a ako je potrebno i pružiti psihosocijalnu podršku – ističe Škoflek.

Najnovije statistike, nažalost, govore kako su upravo Osijek i Osječko-baranjska županija na vrhu liste prema broju umirovljenika koji žive u siromaštvu, a Hrvatska se prema davanjima za socijalnu zaštitu starijih osoba nalazi pri samom dnu EU-a.

- Kako se do kraja 2017. godine predviđa da će gotovo 30 posto stanovnika Hrvatske biti u mirovini, možemo očekivati da će stanje biti samo lošije, što ukazuje za potrebom upravo ovakve usluge koja će osobama treće životne dobi, ali i njihovim obiteljima, olakšati put do informacija - naglašava Škoflek.

Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. J. Pejaković

0800 9183

broj je besplatne telefonske linije

Možda ste propustili...

"ŠKOLA U BOLNICI" SVE IZGLEDNIJA

KBC, škola i Grad žurno prikupljaju "papire"

DJEČJA KREATIVNA KUĆICA

Promicanje vrijednosti preko mačevanja

HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA

Na Kopiki besplatno pregledavali kožu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOTOVI GRAĐEVINSKI RADOVI

Kružni na Drinskoj prošao tehnički - dobio uporabnu dozvolu

2

NOVI PROBLEMI NA PROČELJU ZGRADE HNK

Derutna fasada još je jednom zaprijetila

3

SVJETSKO PRVENSTVO I KIŠA OBILJEŽILI POČETAK SEZONE

Neki su novac za more s obitelji potrošili za put na utakmicu u Moskvu

oglas