Osijek
KAMPANJA “PODIJELITE ENERGIJU”

Voli svoje srce!
Objavljeno 2. listopada, 2017.

U povodu Svjetskog dana srca, na Trgu Ante Starčevića u subotu je održana promotivna kampanja “Podijelite energiju”, s ciljem povećanja svijesti o bolestima srca i svemu onome što pomaže u očuvanju zdravlja. Cilj je ovogodišnje akcije, kako smo mogli vidjeti na plakatima, nahraniti, pokrenuti i voljeti svoje srce. Kako nam je rekla predsjednica Udruge kardiovaskularnih bolesnika Ana Kovačić, svaka od tih riječi ima svoj smisao. “Nahrani svoje srce” – pazi kako se hraniš, “Pokreni svoje srce” – vježbaj i kreći se, “Voli svoje srce” – okani se štetnih poroka.

- Naša udruga već 18 godina obilježava Svjetski dan srca, a u međuvremenu bavimo se drugim aktivnostima i educiramo građane. U listopadu počinje edukacija građana u zdravstvenoj ustanovi na Kanižlićevoj, kod gospodina Tripolskog koji nam je dao prostoriju u kojoj će liječnici držati predavanja, mjeriti tlak i gustoću kostiju. Vjerujte, kad to radimo onda je od 15 do 20 posto manji pritisak na bolnice i domove zdravlja. Ministri i direktori bolnica trebali bi toga postati svjesni i podržati udruge. Osim predavanja tu je i komunikacija između ljudi koji tako doznaju što im je činiti da smanje razinu šećera u krvi, ili snize krvni tlak – rekla nam je Kovačić.

Dodaje kako svake godine vode evidenciju o tome tko je i koliko puta bio, a dođe više od 500 građana. Na tim se predavanjima pojavi stotinu osoba kojima je bolje jer su naučili kako se čuvati te obećaju kako će se svega pridržavati.

Jedan od onih koji su izmjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi bio je i predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin. Pitali smo ga pazi li na prehranu i trenira li.

- Kad je riječ o koncentraciji šećera u krvi, rezultat mi je 4.6, a krvni je tlak oko 120/80, što znači da je sve u granicama normale. Bavim se sportom rekreativno, s ekipom s fakulteta zaigram nogomet, a što se prehrane tiče, moram priznati da ne pazim previše. Jednostavno mi je posao takav da jedem kad stignem, što nije baš redovito niti zdravo prema nekim standardima. No, sve je dobro dok to ne ostavlja loše posljedice na mom zdravlju. Imam 31 godinu i zadovoljan sam svojim zdravljem – rekao nam je Vulin.

Adrian ANDREJEK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJETI UZ PROMJENU VREMENA

Mjerite tlak, uzimajte lijekove i živite zdravo

2

PROJEKT GČ NOVI GRAD, DOMA ZDRAVLJA I ŽUPANIJE

Sjenjak dobiva liječničku ambulantu

3

PONOVNO O PROBLEMU PIJESKA

Zbog zatrpanih riječnih korita trpi gospodarstvo

oglas