Osijek
“ČEPINSKI SUNCOKRETI” ODRŽANI 17. PUT

Tajna uspjeha manifestacije krije se u čepinskom srcu i duši
Objavljeno 2. listopada, 2017.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Čepin je u protekla tri dana, tradicionalno, bio jedno od najposjećenijih mjesta u Slavoniji i Baranji. Znamo li da su se održavali “Čepinski suncokreti”, i to već 17. zaredom, ne čudi što je igralištem Osnovne škole “Vladimir Nazor” prošlo stotine mještana Čepina, ali i brojnih gostiju ne samo iz okruženja već i iz drugih zemalja. U velikom se šatoru i ove godine tražilo mjesto više, a nije nedostajalo štandova, ića, pića, dobre zabave i druženja.

Sve je, zapravo, počelo još davne 2000. godine, kad se okupila grupa entuzijasta iz Kulturno-umjetničkog društva “Ivan Kapistran Adamović”, inače organizatora “Čepinskih suncokreta”, a prostor isprva namijenjen samo najužoj rodbini i prijateljima članovi KUD-a godinama su širili i uspjeli ovu manifestaciju pronijeti i izvan granica Hrvatske.

KUD “I. K. Adamović”

- S vremenom smo povećavali i broj dana, jer krenuli smo s jednodnevnom manifestacijom. Borimo se da narodni običaju ne zamru, a ljudi prepoznaju naš trud. Posebno mi je drago što uspijevamo motivirati mlade, naše Društvo ima stotinjak članova, među kojima je 30-ak djece. Svi mi iz KUD-a poklonit ćemo gledateljma naš godišnji koncert i pokazati tu krunu našeg jednogodišnjeg rada. Ovaj put imamo novu koreografiju, plesove Hrvatskog zagorja, koje ćemo premijerno prikazati, a novina su i recitali - ispričao je Antun Blažević, predsjednik KUD-a “Ivan Kapistran Adamović”.

Dodaje kako je suorganizator - Općina Čepin - svojim mještanima poklonio bogatu gastroponudu. Što je to toliko privlačno u “Čepinskim suncokretima” da zanimanje za ovu manifestaciju ne jenjava, u samo jednoj rečenici savršeno je opisao načelnik Općine Dražen Tonkovac, rekavši kako se tajna uspjeha ove manifestacije krije u čepinskom srcu i duši.

Doprinos Općine

- KUD podnese najviše tereta u organizacijskom smislu, a mi smo tu od financijske i operativne pomoći. Svake godine naši nam folkloraši pokažu sav trud i rad koji su uložili u svoje koreografije i izvedbe. Isto tako, tu su i brojni gosti te razne udruge koje na štandovima plasiraju svoje proizvode. U cijelu su priču uključene i naše dvije osnovne škole koje na štandovima prodaju proizvode te Dječji vrtić “Zvončić” zanimljivim nastupom. Drago nam je što imamo Društvo koje ne gostuje samo u okolici i Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama. Izuzetno mi je zadovoljstvo što imamo i goste iz Mohača koji su partneri u novom projektu, a riječ je o novim prostorijama za KUD - pojasnio je Tonkovac.

Primamljiva je bila i gastronomska ponuda - fiš koji su u petak pripremili ribiči, čobanac koji su u subotu skuhali članovi lovačkih društava s područja Čepina te grah u nedjelju za koji su zaslužni izviđači i branitelji.

Izvrsni domaćini

I dok je u petak održan svečani koncert KUD-a domaćina, u subotu su, uoči nastupa TS Zvona, nastupili brojni gosti: kulturno-umjetnička društva iz Nove Gradiške, Požege, Valpova, Novog Marofa, ali i iz Tolise (BiH). KUD “Kralj Tomislav” već je tradicionalan gost Čepina, pa i poručuju domaćinu: – Sve je jako lijepo i Čepin nas uvijek lijepo dočeka. Imamo samo riječi hvale te ćemo KUD “Ivan Kapistran Adamović” rado ugostiti u lipnju - rekao je Drago Oršolić iz toliškoga KUD-a.

Na čepinsku manifestaciju s jednakim veseljem dolazi i župan Ivan Anušić, koji ističe kako je “Čepinske suncokrete” posjećivao i kao načelnik Općine Antunovac te kao saborski zastupnik. Sad, u svojstvu župana, kaže, posebno mu je zadovoljstvo doći na manifestaciju.

– Čepin je veliko mjesto i zaslužuje ovakvu tradicijsku manifestaciju, pa ju i Županija podržava. Tradicionalno dolazim ovdje i drago mi je vidjeti ove divne plesove te obići obrte - rekao je župan.

Na štandovima obilje, pa je svatko mogao pronaći ono što mu odgovara. Dakako, nije izostala ni gastronomska ponuda - langošice, kobasice i ostale slavonske delicije.

Inače, ove je iznimno uspješne “Čepinske suncokrete” zaključila dječja smotra folklora te nastup TS-a Šokci.

Marija MIHELIĆFoto: Davor KIBEL/Gojko MITIĆ/Željko ŠEPIĆ
PRIDRUŽILI SE I UČENICI DVIJU ŠKOLA

Prvi dan manifestacije, u vremenu od 18 do 20 sati, rezerviran je za učenike dviju osnovnih škola. Po simboličnoj cijeni učenici su prodavali razne proizvode, a neke čak i nudili besplatno.

- Imali smo kruh s masti i paprikom, što nismo naplaćivali, dok smo po nekoliko kuna prodavali fritule, kiflice, nakit, med i brojne druge proizvode. Prikupljeni ćemo novac dati u školu i ostaviti ga za slučaj da netko od učenika ne može nešto platiti - ispričala nam je učenica Antonija Brtan iz OŠ Vladimira Nazora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD I ŽUPANIJA UZ OSJEČANE I VATRENE

Praćenje utakmice i na Trgu Ante Starčevića

2

TRŽNICA ODLUČILA, GRAD PRIHVATIO

Klupa 1 kunu za
sve u dresovima

3

EUFORIJA NA SVAKOM KORAKU

Neki će raditi skraćeno, neki imaju slobodno

oglas