Mozaik
UMAŠKI SEA STAR FESTIVAL

Oko 60 milijuna kuna hrvatskom gospodarstvu
Objavljeno 2. listopada, 2017.

Prvo izdanje umaškog Sea Star festivala hrvatskom gospodarstvu pridonijelo je više od 60 milijuna kuna, a u Umag je došlo oko 50.000 posjetitelja koji su prosječno trošili 292 eura tijekom trajanja festivala, pokazali su rezultati istraživanja regionalnog istraživačkog centra “TIM” iz Novog Sada.

“Prema podacima TZG Umag, u odnosu na predfestivalski vikend u Umagu i okolici, zabilježen je rast posjete od čak 220 posto. Festival je od 25. do 28. svibnja posjetilo više od 50.000 gledatelja koji su prosječno trošili 292 eura tijekom trajanja festivala”, priopćio je organizator festivala 'Exit'. Dodaje da su se posjetitelji u prosjeku zadržali tri dana, a dolazili su iz oko 40 zemalja, počevši od Velike Britanije, Nizozemske i Francuske do obližnjih Slovenije i Italije.

Ističe se da je zbog izuzetnog interesa utrostručen početni kapacitet i udvostručen broj festivalskih zona u resortu Stella Maris, dok su prema službenim podacima TZG Umaga svi smještajni kapaciteti u gradu i okolnim mjestima, bili popunjeni.

“Nakon izuzetnog starta koji je premašio sva očekivanja, kreirala se prilika da Sea Star izraste u jedan od najznačajnijih glazbenih festivala Mediterana i jedan od najznačajnijih brendova Umaga, Istre, ali i cijele regije. Prema iskustvu s Exita, s ovakvom početnom energijom, Sea Star će još dugo blistati na europskoj mapi festivala”, rekao je direktor i osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević.

Kovačević je naglasio da se više od 300 novinara svijeta u superlativima izražavalo o ljepotama, gastronomskoj ponudi i ljubaznosti domaćina. Festival je dobio priznanja svjetskih medija, a svoje su preporuke dali neki od najutjecajnijih britanskih medija usmjerenih na mlađu populaciju, kao što su DJ Mag, Billboard, IQ, Mixmag, Pulse Radio, Festpop i mnogi drugi, dodao je.

Rekao je da su posjetitelji najvećim dijelom bili smješteni u apartmanima, privatnom smještaju i hotelima, a prosjek godina bio je 26. Više od 80 posto ih je reklo da su Umag posjetili isključivo zbog Sea Star festivala, a 95 posto ispitanika je izjavilo kako je kompleks Stella Maris odlična ili dobra lokacija za održavanje festivala.

Istraživanje je obavljeno na reprezentativnom uzorku koji su činili isključivo posjetitelji s kupljenim ulaznicama, stoji u priopćenju.

Na ovogodišnjem Sea Star festivalu nastupilo je više od 70 izvođača, a glavne zvijezde bili su Prodigy, Fatboy Slim i Paul Kalkbrenner.Hina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana