Mozaik
KADA SE PRIRODA POIGRA SMEĆEM

Nove životinjske vrste
na američkoj obali
zahvaljujući cunamiju
Objavljeno 29. rujna, 2017.
Japanske školjke, zvijezde i deseci drugih stvorenja putovali su na plastici Tihim oceanom do obala Sjeverne Amerike

Znanstvenici su otkrili stotine japanskih morskih životinjskih vrsta na američkim obalama koje su stigle preko Tihog oceana zbog smrtonosnog cunamija iz 2011., piše BBC.

Školjke, zvijezde i deseci drugih stvorenja, velikih i malih, putovali su preko oceana često na komadima plastičnog otpada. Znanstvenici su bili iznenađeni što ih je toliko preživjelo dugi prijelaz, a nove se vrste još uvijek pojavljuju u 2017. Studija je objavljena u časopisu Science. Snažni potres koji je u ožujku 2011. pogodio sjeveroistočni Japan izazvao je razorni cunami koji je dosegnuo visinu od 39 metara na obali Tohoku otoka Honšua. Visoki valovi odnijeli su stotine predmeta u more, od malih plastičnih predmeta do ribarskih brodova. Godinu dana poslije znanstvenici su počeli pronalaziti naplavine sa živim stvorenjima na obalama Havaja i na zapadnoj američkoj obali od Aljaske do Kalifornije.

- Stotine tisuća jedinki stiglo je do Sjeverne Amerike i Havaja, većina vrsta nikad prije nije bila na našim radarima - kazao je voditelj istraživanja James Carlton s Williams Collegea. "Tamo je još mnogo otpada i moguće je da će te japanske vrste još dolaziti. Ne bih bio iznenađen da se mali japanski ribarski brod izgubljen 2011. pojavi deset godina poslije."

Znanstvenici su do sada otkrili 289 različitih vrsta na obalama SAD-a, a najčešće su dagnje, no bilo je i rakova, drugih školjki, moruzgvi i zvijezda. Znanstvenici vjeruju da su i druge vrste preživjele put, no još nisu otkrivene. Ističu da na američkim obalama još nisu formirane invazivne kolonije novih vrsta, no vjeruju da će se to vjerojatno dogoditi. Do masovnog prelaska oceana došlo je zbog plastičnog otpada koji je mnogo dugotrajniji od drva koje se na takvim putovanjima u pravilu raspada.H

PRIJETNJA INVAZIVNIH VRSTA

“Osigurali smo vrstama trajne splavi”, kaže Carlton i objašnjava da zbog toga što se plastične splavi sporo kreću nove vrste imaju vremena prilagoditi se novim uvjetima i preživjeti put razmnožavanjem i pričvršćivanjem ličinki za splavi. Znanstvenici strahuju da, uz toliko plastičnog otpada u morima te uz globalno zatopljenje zbog kojeg su oluje snažnije, prijetnja invazivnih vrsta nikad nije bila veća.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUPERZVIJEZDA POPA DANAS PUNI 60 GODINA

Madonna i dalje šokira
i ruši barijere

2

STEVIE WONDER I JESSE JACKSON

Posjetili teško bolesnu Arethu Franklin u njezinom domu

3

NA 7. DIMENSIONS FESTIVALU

Najbolje od domaće i regionalne scene