Svijet
KATALONSKI REFERENDUM JE U NEDJELJU

Policija je poslana da silom pokuša ugušiti demokraciju
Objavljeno 30. rujna, 2017.
Madrid se koristi svim dopuštenim sredstvima da spriječi odcjepljenje

Katalonska vlada ne odustaje od namjere da u nedjelju održi referendum o neovisnosti, koji španjolska vlada želi pod svaku cijenu spriječiti.

Tisuće studenata i učenika izišle su na ulice Barcelone prosvjedujući protiv zabrane referenduma koja stiže iz Madrida. Pridružili su im se i srednjoškolci noseći katalonske zastave i transparente na kojima je pisalo “Glasat ćemo”. Katalonski ministar vanjskih poslova Raul Romeva poručuje da vlasti te španjolske pokrajine jamče da će sve što je potrebno za provedbu referenduma biti spremno unatoč represiji središnje vlasti iz Madrida. “Možemo ponovno tiskati glasačke listiće koliko god puta treba, imamo popis birača, glasačke kutije, a imat ćemo i glasačka mjesta”, rekao je Romeva.

Za to vrijeme Madrid aktivira sva pravna sredstva kojima raspolaže kako bi onemogućio glasovanje - policija je zaplijenila milijune glasačkih listića i drugi materijal potreban za glasovanje, a ključni su članova tima koji organizira referendum uhićeni. Tisuće su policajaca poslane u Kataloniju kako bi fizički blokirale ulazak građana na birališta. Pobornici odcjepljenja predvođeni izvršnom vlasti te bogate španjolske regije najavljuju da će u svakom slučaju referendum održati te optužuju Madrid za represiju i pokušaj gušenja njihove borbe za demokraciju.

Profesor politike na Autonomnom sveučilištu u Barceloni Gabriel Colome kaže da su pred Katalonijom i Madridom sada tri opcije. Prema prvoj, katalonski čelnici mogu odlučiti ne proglasiti neovisnost. Umjesto toga, separatisti mogu pozvati na masovnu mobilizaciju i štrajk diljem Katalonije koji bi ozbiljno naštetio Španjolskoj.

Prema tom scenariju, ono što Katalonija želi pregovori su o pitanjima autonomije i financiranja, a Madrid je nagovijestio da je spreman na to. Druga bi opcija bila, kako smatra profesor prava na istom sveučilištu u Barceloni Rafael Arenas Garcia, da predsjednik Katalonije Carles Puigdemont jednostrano proglasi neovisnost, na što bi Madrid morao reagirati. Madrid ima ovlasti Kataloniji oduzeti autonomiju, primjerice, preuzimajući kontrolu nad regionalnom policijom, a mogao bi i uhititi Puigdemonta.To bi, kaže Colome, išlo na ruku separatističkim liderima, koji se nadaju da će time automatski dobiti podršku onih koji su bili neodlučni oko odcjepljenja i promijeniti logiku neovisnosti u logiku obrane demokracije od represivne države. Treći postreferendumski scenarij je da Katalonija neće proglasiti neovisnost, nego će u nekom trenutku raspustiti katalonski parlament, što bi onda dovelo do prijevremenih regionalnih izbora. Separatistički čelnici nadat će se da će najnovija kriza okrenuti više ljudi odcjepljenju, što će im donijeti čak još veću paralamentarnu većinu kako bi nastavili borbu za neovisnost.

Eduard SOUDIL
OČEKUJU SE GRAĐANSKI NEMIRI

Katalonska policija upozorila je na moguće građanske nemire ako španjolske vlasti zatvore birališta i na taj način spriječe održavanje referenduma o nezavisnosti. Španjolska vlada najavila je kako će regionalna policija preuzeti kontrolu nad bilo kojim biračkim mjestom uoči referenduma. Španjolska je vlada zapovjedila policiji da identificira dužnosnike u lokalnim školama i drugim javnim zgradama za koje se očekuje da će biti korištene kao biračka mjesta na referendumu. Španjolski tužitelji upozorili su da se dužnosnici uključeni u bilo kakve pripreme za referendum mogu optužiti za građanski neposluh, zloporabu položaja ili javnih novčanih fondova.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana