Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Evo me, gospodaru!
Objavljeno 30. rujna, 2017.

Čestit je čovjek često poput malena djeteta koje uči hodati, jesti žlicom, izgovarati prve riječi. Griješimo, onda opet pokušavamo, dok ne učinimo ono što je ispravno. Svatko je od nas u životu pogriješio, možda baš i ne bezazleno. Teško pogriješio. I što onda? Ustrajavati u pogrešci? U tome smislu Isus pripovijeda gotovo komičnu priču: “Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: Sinko, hajde danas na posao u vinograd! On odgovori: Neću! No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: Evo me, gospodaru! i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?” Naravno, reći ćete, onaj prvi.

Iz te kratke priče lako zaključujemo kako su posve nekorisne lijepe riječi “Evo me, gospodaru!” nakon čega ne slijedi ništa. Odlučujuće je ono što čovjek stvarno čini. Dobre su riječi i važne i potrebne, ako su iskrene, ako iza njih stoji iskreno nastojanje. A što je bilo s onim drugim sinom, koji uopće nije izgledao kao milo dijete? Bio je naprasit, nagao, nepristojan, nezahvalan i neposlušan, ako baš želite. Rekao je: “Neću!” No uskoro je shvatio da nije bio u pravu. Taj vinograd pripada cijeloj obitelji i valja ga obrađivati. Ako se bude predugo odgađalo, možda će biti prekasno. I mladić odlazi. Čini ono što smatra da mu je dužnost.

Upravo to. Moramo priznati da smo često (pre)brzi na jeziku, da (o)lako povrijedimo druge, da nam je jezik brži od pameti. I onda povrijedimo ljude. Međutim, veličina čovjeka jest u tome da svoju pogrešku prizna samome sebi i da je ispravi koliko je do njega. Nije nužno da pada na koljena pred onim koga je povrijedio, nego će redovito biti dovoljno da djelom pokaže da mu je žao i da želi ispravno postupiti. Mudro je zato – nakon određene svađe – jednostavno pospremiti sobu, počistiti stol, otići kupiti što treba. U tome smislu može dobro poslužiti i ljubazna riječ, mali znak pažnje, kratka i iskrena riječ isprike… Naravno da su riječi važne. Ipak, naša djela, naša dobra djela vjerodostojnije pokazuju što je stvarno u našemu srcu. Jer dobra djela učinjena iz ljubavi imaju trajnu vrijednost. Ona su neuništiva, ona ostaju kroza svu vječnost. Konačno, veli Biblija, sve, baš sve će proći, a ostat će samo ljubav. Iskrena i jednostavna.

Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...

VUKOVARSKI GRADONAČELNIK NAKON SASTANKA U VLADI:

Prosvjed u Vukovaru nije protiv Plenkovića

DRŽAVA NE KONTROLIRA NA ŠTO SE TROŠI POMOĆ

Novac za ogrjev završava u kladionicama i gostionicama?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana