Osijek
GRAD SUFINANCIRA PROJEKT “DOŽIVJETI 100-TU”

Starije osobe ne muče financije, nego socijalna isključenost
Objavljeno 29. rujna, 2017.

Malo je za vjerovati da osječke umirovljenike više od financijskog stanja brine socijalna isključenost. Ipak, prema analizi i razgovorima s osobama treće životne dobi i Grada Osijeka, upravo je zaboravljenost od strane društva jedan od ključnih problema koji muče starije osobe. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo ističe potrebu što češćeg uključivanja starijih osoba u društvo, a na čemu Grad radi godinama. Svakako to čini i Udruga za promicanje kvalitete života starijih osoba Klub 60+ koji je iz proračuna Grada za projekt “Doživjeti 100-tu” dobila 16.500 kuna.

- Ovim projektom starije osobe nastojimo riješiti socijalne isključenosti i usamljenosti, a radionice su posebno dizajnirane za njih. Članovi su stariji od 75 godina, a ideja za projekt potekla je iz činjenice da su članovi, kad su napunili 60 godina počeli odustajati, jer nisu mogli pratiti programe. Željeli smo da ostanu naši članovi i sad se okupljaju u radionicama mješovitog tipa - pojasnila je Jadranka Plužarić ispred Kluba 60+. Radionice su “SeniorGym”, Zdravstveno savjetovalište, Neurobik te likovno-kreativne radionice, kao i druženje i razmjena iskustava seniora. Radionice se održavaju pod stručnim vodstvom, a Plužarić kaže da ondje još uvijek ima mjesta te su dobrodošle sve osobe koje su starije od 75 godina.

- Zanimljivo je da se ondje ne priča o problemima nego članovi gledaju što mogu, a ne što ne mogu učiniti. Ne žale se previše i ne ističu probleme, čak ni najstarija polaznica koja ima 93 godine i redovito vježba - kaže Plužarić.

Dodajmo tome da se u Klubu okuplja oko 150 članova, a tijekom 2017. godine provode se još i projekt “Jesen života puna je boja”, koji sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok Osječko-baranjska županija sufinancira program “Seniors II”. M. Mihelić

Okrugli stol - starije osobe su snaga za razvoj

“Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj”, naziv je okruglog stola održanog jučer (petak) u Klubu 60+, a organiziran je u okviru obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba. Cilj je istražiti učinkovite načine promoviranja i jačanja sudjelovanja starijih osoba u različitim aspektima kulturnog, ekonomskog i političkog života.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT GČ NOVI GRAD, DOMA ZDRAVLJA I ŽUPANIJE

Sjenjak dobiva liječničku ambulantu

2

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN RIJEKE DRAVE

Regata čamaca od Vodenice
do Kopike, likovna radionica
i fišpaprikaš

3

SAVJETI UZ PROMJENU VREMENA

Mjerite tlak, uzimajte lijekove i živite zdravo

oglas