Crna kronika
ILEGALNA TRGOVINA

Oduzeto više od 40 kg duhana u jednom danu
Objavljeno 30. rujna, 2017.
U prvih devet mjeseci ove godine hrvatski su carinici i policajci zaplijenili 40 tona duhana

OSIJEK

Više od 40 kilograma duhana zaplijenila je policija u Slavoniji u četvrtak. U prijepodnevnim satima policajci su u Osijeku zatekli 58-godišnjaka s više kutija ručno motanih cigareta od sitno rezanog duhana, bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Muškarac je potom policajcima dragovoljno predao više od petnaest kutija cigareta i više od dvadeset vrećica duhana težine veće od pet kilograma. Protiv 58-godišnjaka slijedi kaznena prijava zbog nedopuštene trgovine.

Isto jutro oko 11.35 sati prometni su policajci pri kontroli prometa u Pitomači zatekli 38-godišnjaka koji je u automobilu bjelovarskih registracijskih oznaka prevozio tri plastične vreće u kojima je bilo 37 kilograma duhana u listu, koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija.

- Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici su utvrdili da je 38–godišnjak pronađeni duhan kupio od nepoznate osobe za 100 eura. Nakon kriminalističkog istraživanja slijedi obavijest o prekršaju iz Zakona o trošarinama, te obavijest nadležnom carinskom uredu - doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika Policijske uprave virovitičko-podravske.

Zbog visoke cijene cigareta i duhanskih proizvoda crno tržište duhana u Hrvatskoj nezaustavljivo raste godinama. Cijena po kilogramu duhana kupljenog na crno iznosi približno 160 kuna, dok se za taj novac legalno u trgovini može kupiti tek sedam-osam ili manje kutija cigareta.

Prema podacima hrvatske Carine, u prvih devet mjeseci ove godine, Carinska uprava oduzela je u ciljanim nadzorima između ostaloga više od 6,5 milijuna cigareta te 40 tona duhana.

Sandra LACIĆ

visoke cijene

CRNO TRŽIŠTE DUHANA RASTE U HRVATSKOJ

Ove je godine zaplijenjeno 6,5 milijuna cigareta

Možda ste propustili...

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

Najčitanije iz rubrike