Regija
SPOMEN-OBILJEŽJE MASOVNE GROBNICE

Počast za 11 žrtava
Objavljeno 29. rujna, 2017.

NOVI JANKOVCI - Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Franjo Lučić, praunuk ubijenog Franje Lučića, otkrili su spomen-obilježje mjesta masovne grobnice žrtvama iz Domovinskoga rata u Novim Jankovcima.

- Ovo je 56. masovna grobnica na području Vukovarsko-srijemske županije. Odajemo počast za sedmero civila, tri hrvatska branitelja i jednu neidentificiranu osobu s područja Jankovaca. Na ovaj način trajno svjedočimo o žrtvi podnesenoj u Domovinskom ratu. Stalno inzistiramo na procesuiranju počinitelja ovih zločina. Ovi zločini, ubojstva civilnog stanovništva koji je ostao živjeti nakon prestanka vojnih djelovanja, pripadaju u red najtežih ratnih zločina - rekao je Tomo Medved. Ekshumirani iz masovne grobnice i pojedinačnih grobova su Kata Dikonić, Franjo Lučić, Ana Lučić, Marko Božić, Slavko Josipović, Luka Graovac, Stana Dikonić, Ferid Galijašević, Niko Jelkić i Ivka Tanjga i još jedna neidentificirana osoba. Emotivni govor održao je načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević.

- Ovo je drugi spomenik u Općini Stari Jankovci i uskoro ćemo imati na trećem mjestu u Slakovcima ovakvo spomen-obilježje. Ne samo u našoj općini nego sva ova mjesta istoka Hrvatske obilježena su spomen-obilježjima masovnih grobnica. Preveliki doprinos i žrtvu smo dali u Domovinskom ratu, 23 mještana Novih Jankovaca i 76 mještana Općine Stari Jankovci dalo je svoj život za samostalnost Hrvatske. Svakodnevno nam odlaze mladi, a s današnjim danom nas je upola manje nego 1991., stoga čujte naš apel i zaustavimo odlazak ljudi - rekao je Sudarević.

Na otkrivanju spomenika govorio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, te brigadir Drago Horvat, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Nakon otkrivanja spomenika izaslanstva su položila vijence i zapalili svijeće za sve poginule.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPASNA PODRAVSKA MAGISTRALA

Kreće rekonstrukcija
slavonske “ceste smrti”

2

STRAŠNO OTKRIĆE U ĐAKOVŠTINI

Jazavci i lisice iskopali
ljudske lubanje i kosti!

3

NEUSELJIVA ZGRADA ZA PUSTARAŠE

Još jedna zima u Jasenovcu i Sokolovcu