Regija
ZAKUHALO NA VALPOVAČKOM VIJEĆU

Vladajuća koalicija
ne odriče se naknade
Objavljeno 29. rujna, 2017.

VALPOVO

Kao da nije bilo dovoljno 19 vijećničkih pitanja gradonačelniku i njegovim suradnicima, koliko ih je postavljeno tijekom aktualnog sata na posljednjoj, tradicionalno višesatnoj sjednici Gradskog vijeća Valpova, i duga i burna rasprava vezana uz izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, temperaturu je dodatno podignula predložena Odluka o izmjeni Odluke o naknadama zamjenika gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i njegovih zamjenika te vijećnika i članova radnih tijela. Tom se odlukom trebala ukinuti naknada gradskim vijećnicima, no vladajuća je većina nije podržala.

Naime, prema Odluci iz 2009. godine, predsjednik Gradskog vijeća prima 2000 kuna mjesečno, zamjenik predsjednika 1200 kuna, predsjednik Kluba vijećnika 650 kuna, a vijećnici 450 kuna mjesečno, i to bez obzira na broj održanih sjednica tog mjeseca.

- S obzirom na to da ovako utvrđene naknade predstavljaju veliku financijsku obvezu za proračun, jer na godišnjoj razini iznose 270.000 kuna, predlažem da se predmetni članci u Odluci ukinu ne dirajući u ostala prava - predložio je Gradskom vijeću gradonačelnik Matko Šutalo jednu od mjera koje je njegova Valpovačka nezavisna lista najavljivala u predizborno vrijeme, a koja se odnosi na 19 osoba.

Prijedlog je izazvao buru nezadovoljstva među vladajućom koalicijom predvođenom HDZ-om, HSS-om i HDSSB-om, čiji su vijećnici u četrdesetminutnoj raspravi navodili razloge zbog čega takav prijedlog nije dobar i zbog čega se ne treba prihvatiti.

Daljnje navode vijećnika kako je ukidanje naknada populizam i mjera koja će zasigurno obezvrijediti i oslabiti rad i doprinos vijećnika, svojim je istupom nastojala opovrgnuti vijećnica Valpovačke nezavisne liste Ljiljana Šimić, naglasivši kako joj je zadovoljstvo obnašati dužnost vijećnice bez naknade te pozvala i ostale da slijede njezin primjer, a da novac ušteđen na ovoj stavci Grad prenamijeni u druge svrhe. Njoj se pridružio i drugi vijećnik s ove liste Igor Uranjek, naglasivši kako je jedina i isključiva namjera ušteda, iza koje će slijediti i smanjivanje plaća gradskim službenicima, a ne bude li prijedlog usvojen, vijećnici VNL-a će se odreći naknade u korist potrebitih, u skladu s prijedlogom nadležnih socijalnih službi. Lidija Aničić

270

tisuća kuna izvaja se godišnje iz gradskog proračuna za naknadu vijećnicima, bez obzira na broj održanih sjednica

“Što ne košta - ne vrijedi”

Bivši gradonačelnik Leon Žulj (HDZ) kazao je da se štedjeti treba sveobuhvatno, a ne selektivno na ovaj način, a vijećnik Zdravko Čorić (HSS) povukao je paralelu između godišnjeg troška za profesionalno obavljanje dužnosti zamjenice gradonačelnika Ane Brajnović, koji iznosi 215.000 kuna, i trošak za ukupno 19 vijećnika koji iznosi 270.000 kuna, što ne smatra “ni korektnim, ni poštenim” već “degradiranjem rada vijećnika”. HDSSB-ovac Jozo Piškorjanac je, uz podsjećanje da je Odluka iz 2009. godine o naknadama donesena jednoglasno, rekao kako smatra da “što ništa ne košta – ništa ne vrijedi”.

Planirano je i smanjenje plaća gradskim službenicima, a vijećnici VNL-a odriču se naknade

Možda ste propustili...

STRANKA GA IPAK ODLUČILA ZADRŽATI

Miličević ostaje u Saboru do kraja 2018.

LUŽ 08 GRADU PREDAO URATKE S LIKOVNE KOLONIJE

Županja je bogatija za 36 slika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKA OŽIVILA NEKADA NAJVEĆU PLANTAŽU

Obnovljeno 600 hektara borinačkog voćnjaka

2

DANIJELA FIRŠT ODLUČILA PROMIJENITIŽIVOT

U 39. godini krenula je u vlastiti posao - lončarstvo

3

NAJAVLJENO POSKUPLJENJE

Do Nove godine cijena metra drva bit će 400 kuna