Mozaik
NINA KRALJIĆ PJEVAČICA

Imam taj privilegij što sam
ostala vjerna svom izričaju
Objavljeno 30. rujna, 2017.

Sjajna mlada pjevačica, briljantnog glasa Nina Kraljić iz dana u dan pokazuje kakav je golem glazbeni talent. Proteklog ljeta Nina je bila u Bjelorusiji, gdje je dobila nagradu tamošnjeg ministarstva kulture, pjevala je posvuda, učila plesati i ovog je tjedna objavila spot za pjesmu “Negdje” sa svog debitantskog albuma “Samo”. O svemu tome i mnogočemu drugom porazgovarali smo malo s njom.

Reci nam nešto o pjesmi, jesi li zadovoljna reakcijama na album i imaš li omiljenu pjesmu?

- Pjesma 'Negdje' za mene je vječni dokaz zakona privlačnosti, u ovom slučaju između pjesme i pjevača jer njezini tekstualni, melodijski i stilski elementi sadrže veliki dio mene, mog privatnog života i glasovnog muzičkog izričaja. Posebna je i univerzalna, jer spaja sefardskis balkanskim etnom, pa smo tu dvostranost odlučili realizirati kroz dvije verzije: jedna na hrvatskom, druga na hebrejskom, opet pokazajući da glazba nema jezične barijere. Jako sam zadovoljna albumom, predivan je osjećaj vidjeti kako se još jedan tvoj san realizira i postaje čak i bolji nego što si mogao zamisliti. Zaista mi je svaka pjesma draga i predstavlja neki djelić mene, no suradnja s Matijom Dedićem na 'Što te nema' jedan je moment improvizacije koji ima po meni visoku umjetničku vrijednost. Također sam jako zadovoljna suradnicima kojima sam se okružila i koliko je umjetnički proces stvaranja glatko tekao.

Kako je osmišljen spot za “Negdje”?

- Ideja da plešem u spotu za 'Negdje' odmah je nastala u glavi još dok je pjesma bila u procesu stvaranja. Počela se realizirati tijekom 15 dana svakodnevnog vježbanja osnova tanga i koreografije od skoro četiri minute, što je samo po sebi izazov, pogotovo unutar zadanog vremenskog okvira i mojeg nepoznavanja plesnog pokreta takve vrste. Ljudi su me percipirali kao statičnu pjevačicu koja fokus stavlja isključivo na glas, pa sam željela pokazati i neko drugo svjetlo. Pjesma je strastvena, iskrena i duboka, što mislim da smo dočarali tako da jedva čekam čuti reakcije. Od spota, naravno, ne bi bilo ništa da mi kao redatelj nije uskočio dugogodišnji kolega Luka Rukavina, kojeg sam upoznala u sinkronizaciji crtića, a diplomirao je dramaturgiju na ADU u Zagrebu te program filmske i TV režije na FAMU u Pragu. Neizmjerno sam mu zahvalna na strpljenju i želji da uskoči sa mnom u ovu avanturu. Hvala cijeloj ekipi od srca.

Kakvo je bilo iskustvo upustiti se u profesionalno bavljenje plesom i intenzivnim treninzima?

- Priznajem da sam oduvijek htjela učiti ples, ali uvijek me put odvodio kroz glazbeno obrazovanje. Taj svijet mi je približio bivši partner i odlučili smo spojiti te dvije velike umjetnosti u jednu priču tako da smo zajedno plesali u ovom spotu. Imali smo kratak rok za vrlo visoke ambicije i želje, pa smo svaki dan trenirali tih 16 dana u komadu. Čak i nakon završetka treninga ostaješ u tom filmu, pa proučavaš koreografiju i memoriraš ono što si naučio za sljedeći dan. Bilo je naravno i smiješnih situacija, pokojih slučajnih udaraca iz nespretnih okreta itd. Vlado je vrlo dobar učitelj i oboje imamo kvalitetan poslovan stav da se doista sve može uspjeti uz puno truda i dobru organizaciju.

Priprema li se nešto potpuno novo?

- Nakon što iziđe spot, planiram pjesmu izvoditi live i širiti obje verzije te već unaprijed planiram sljedeći singl, odrađujem divne nastupe i sinkroniziram crtiće. Imam taj privilegij što sam ostala vjerna svom izričaju da privlačim nastupe u nacionalnim parkovima, muzejima, galerijama s orkestrima i svojim divnim bendom. Najvažnije je okružiti se toplim i dragim ljudima jer je lakše stvarati u pozitivnom okruženju. Polako su stvari počele sjedati na svoje mjesto.

Ljeto je bilo radno, a što te očekuje do kraja godine?

- Ljeto je bilo sjajno, pogotovo zbog odlaska u Bjelorusiju, gdje sam dobila nagradu ministarstva kulture Bjelorusije i njihova predsjednika. Uvijek se volim bacati na glavu, skupljati iskustva, kontakte, pjesme i kad pogledam retrospektivno, doista su divni i veliki projekti iza mene. Moja želja je da se taj kontinuitet nastavi i da se moja priča nastavi graditi postojano kao i do sada.

Vladimir GRGURIĆ

16 dana

TRENIRALA SAM KOREOGRAFIJU ZA SPOT

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MPS KUD-A ‘’ŠOKADIJA ‘’ STARI MIKANOVCI

Promoviran spot i pjesma ‘’Čaše zveče, cilo veče’’

2

ŠTO ĆEMO GLEDATI OVE JESENI

U kinima Freddie, Whitney, Aquaman i Don Quixote

3

EVELINA BLEDANS

Vrijeđali joj sina sa sindromom Down