Novosti
ERICK HAUCK, KATALONSKI "VELEPOSLANIK" U ZAGREBU:

Katalonskog referenduma će biti, to narod želi
Objavljeno 29. rujna, 2017.

Katalonski referendum o samoodređenju, što je univerzalno pravo naroda, održat će se u nedjelju, jer nije moguće spriječiti volju milijuna Katalonaca koji žele glasati, rekao je Erick Hauck, voditelj delegacije Katalonije za jugoistočnu Europu (JIE) sa sjedištem u Zagrebu.

Sigurno je, međutim, da se izjašnjavanje neće održati u uvjetima kakve su željeli stanovnici te bogate sjeveroistočne pokrajine, rekao je Hauck u intervjuu za Hinu tri dana uoči referenduma 1. listopada.

"Narod Katalonije želio je da referendum bude dogovoren sa španjolskom državom i da se održi u optimalnim uvjetima“, objasnio je. Vlada u Madridu, koja referendum naziva nezakonitim, a takvim ga je proglasio i španjolski ustavni sud, pokušava ga spriječiti zapljenom glasačkih listića, tužbama protiv dužnosnika kojima prijete sudski procesi i drakonske novčane kazne te policijskim pojačanjima koja stižu iz cijele Španjolske. "Referendum će se održati, u kakvim uvjetima to ne znamo, ali održat će se jer milijuni ljudi žele glasati. Volju naroda nije moguće spriječiti", smatra Hauck. Madrid tvrdi da je referendum nezakonit, jer je ustavom propisano da je on moguć samo na razini cijele države, ali upravo su mjere kojim ga pokušava zaustaviti nezakonite, ocjenjuje voditelj katalonske delegacije za JIE.

"Kako bi spriječili referendum de facto su ukinuli autonomiju Katalonije", napominje Hauck. Tvrdi da su španjolske vlasti intervenirale u katalonsko gospodarstvo, ušle u razna sjedišta pokrajinske vlade, ograničile pravo na okupljanje i slobodu izražavanja, zadirale u sredstva komunikacije, zatvarale internetske stranice, uključivo privatne, bez sudskog naloga, ispitivale novinare bez odvjetnika. "Madrid krši temeljna prava, ona ista prava koja španjolski ustav u teoriji štiti", kaže Hauck i pita kako je moguće da država koja sebe naziva demokratskom i tvrdi da radi u ime demokracije održavanje referenduma priječi nezakonitim metodama. "U konačnici referendum je najveći izraz demokracije", ističe Hauck i naglašava kako je "pravo na samoodređenje univerzalno“ pozivajući se na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima prihvaćen u UN-u 1966., koji svim narodima priznaje pravo na samooodređenje.

Europska komisija redovito odgovara da se ne miješa u unutarnja pitanja države, no građani kojima se krši pravo na referendum europski su građani i njihova bi prava Komisija trebala štititi, kaže Hauck. Znakovitim drži to što Bruxelles zauzima stajalište, primjerice o referendumu u Grčkoj ili o kršenju ljudskih prava u Turskoj, ali ne i u slučaju Katalonije.H

Možda ste propustili...