Regija
GORAN ALADIĆ, GRADONAČELNIK DONJEG MIHOLJCA

Zajednički projekti put su do razvoja
Objavljeno 29. rujna, 2017.
Radi poticanja poduzetništva Grad planira uvođenje potpora ciljanim skupinama poduzetnika (tzv. potpore de minimis)

Jedan od najstarijih gradova u Slavoniji i Baranji, Donji Miholjac, 29. rujna slavi blagdan sv. Mihaela Arkanđela, zaštitnika župe, ali i Dan grada. Ove je godine proslava udružena s velikim jubilejom – 960. rođendanom grada. U povodu toga razgovarali smo s gradonačelnikom Goranom Aladićem.

Prvih 100 dana mandata je iza vas. Što se konkretno radilo?

- Upoznavali smo se sa stanjem i funkcioniranjem grada, no nismo se htjeli odreći realizacije projekata za koje smo smatrali da ih možemo odraditi u kratkom roku. Tako smo sredili put i parkirališni prostor kod kupališta na Dravi. Odradili smo i popravak dijela gradskih cesta, što je stajalo 65.000 kuna iz gradskog proračuna, a sređen je i sanitarni čvor u mjesnom domu u Radikovcima u vrijednosti 20.000 kuna, što je financirala Osječko-baranjska županija. Krenula je i gradnja svlačionica u Svetom Đurđu, koje su teško stradale u poplavama prije nekoliko godina. U ovaj projekt uložit će se više od milijun kuna, gotovo polovinu osigurao je Hrvatski nogometni savez. Do početka prosinca trebala bi biti završena odvodnja u Ulici Ivana Zajca u Donjem Miholjcu, gdje je 50 posto sredstava osiguralo Ministarstvo razvoja, a zahvat je vrijedan 1,1 milijun kuna. Na lokaciji nekadašnje klaonice u Kačićevoj ulici u tijeku je postavljanje dječjeg igrališta, a i Mjesni dom u Golincima uskoro bi trebao dobiti novu stolariju vrijednu 20.000 kuna, koju je financirala Županija.

Sanira se i restaurira

Uz projekte u fazi realizacije, što Donjomiholjčani još mogu očekivati do kraja ove godine?

- Do kraja godine u planu nam je sanacija deponija Doroslov, za koju je proveden javni natječaj i potpisan ugovor s izvođačima radova. Ovaj projekt, koji sa 65 posto financira Fond za zaštitu okoliša, vrijedan je 1.350.000 kuna. Ministarstvo kulture odobrilo je 100.000 kuna za obnovu pročelja starog dvorca u Donjem Miholjcu, koje planiramo obnoviti do 30. studenoga, a do istog termina trebala bi biti gotova i sanacija krovišta novog dvorca, koju s 200.000 kuna također financira Ministarstvo kulture. Isti će izvor osigurati i sredstva za restauraciju vitraja na novom dvorcu od 70.000 kuna, a kako bismo obnovili vizualni identitet našeg grada uslijedit će bojenje pročelja zgrade u kojoj se nalazi kinodvorana, Miholjački poduzetnički centar i Privredna banka Zagreb te popravak klupa koje se nalaze ispred zgrade. Za to planiramo utrošiti 35.000 kuna, dok ćemo 100.000 kuna namijeniti za postavljanje rasvjete u Bloku Vladimira Nazora, 65.000 kuna za sufinanciranje zaštitne navlake poda u nastavno-sportskoj dvorani te 50.000 kuna za dogradnju otresišta na uključivanju na obilaznicu nasuprot Mihanovićevoj ulici.

Koji veći projekti uskoro kreću?

- Izdvojio bih gradnju biciklističke staze Donji Miholjac – Siklos, za koju je već potpisan ugovor. Projektu je vrijedan 7.280.000 kuna, od čega je naš udjel 3,762.082 kune, od kojih je čak 3,586.339 kuna iz fondova EU-a, a preostali mali dio financira Grad. Odobren nam je i projekt kojim se apliciralo za dobivanje sredstava za izradu dokumentacije za obnovu kulturne baštine Mailath-Prandau. Vrijednost mu je približno 1.720.000 kuna, a projektirat će se obnova dvorca, perivoja te zgrade kinodvorane i gradskog trga. Faza B projekta je i njegova realizacija. Procijenjena vrijednost investicije je oko 75 milijuna kuna. Hrvatske ceste bit će investitor gradnje kružnog toka u Ulici Augusta Harambašića kod crkve, a predstoji i završetak gradnje javne rasvjete u Vukovarskoj ulici, vrijednosti veće od 420.000 kuna. Može se očekivati vrlo brzo i postavljanje novih strujnih vodova u Svetom Đurđu i time planirano postavljanje javne rasvjete na nove stupove, a investitori su HEP i Grad Donji Miholjac.

Projekti za aplikaciju

Radi li se na apliciranju novih projekata prema fondovima EU-a?

- Grad Donji Miholjac zajedno s općinama Marijanci i Magadenovac prijavio se na projekt “Zaželi”, kojim će biti obuhvaćeno 40 žena iz skupina koje udovoljavaju uvjetima, a taj broj ovisan je o broju konačnih korisnika. Korisnici su starije osobe i osobe kojima je pomoć potrebna. Žene bi trebale biti zaposlene 24 mjeseca, a imat će i mogućnost prekvalifikacije. Projekt je prošao prvu fazu administrativne provjere i u tijeku je vrednovanje projekta prema ostalim fazama, a njegova je vrijednost 6,8 milijuna kuna. Za nominirane projekte gradnje ceste Rakitovica – Sveti Đurađ, koja je vrijedna 2.109.113 kuna, te rekonstrukciju Društvenog doma u Rakitovici od 3,5 milijuna kuna, u kojoj bismo kao Grad sudjelovali s 15 posto sredstava, čekamo odobrenje idući mjesec. Za određene projekte u Gradu već postoji dokumentacija i mogu se aplicirati na natječaje poput gradnje biciklističke staze u Donjem Miholjcu, gradnje nerazvrstanih cesta u prigradskim naseljima Sveti Đurađ i Golinci s asfaltnim zastorom, gradnje nerazvrstanih makadamskih cesta u prigradskim naseljima, sanacije domova u prigradskim naseljima Sveti Đurađ, Radikovci i Golinci, sanacije i gradnje nogostupa u Donjem Miholjcu te gradnje mrtvačnice na groblju Svetog Križa u Donjem Miholjcu. Važno je napomenuti i da je pokrenuta izrada idejnog rješenja projekta odvodnje u prigradskim naseljima i općinama Viljevo i Magadenovac koji je težak oko 120 milijuna kuna.

Ima li novih planova za oživljavanje ovog kraja?

- Kako bismo potaknuli razvoj poduzetništva, u planu nam je uvođenje potpora ciljanim skupinama poduzetnika (tzv. potpore de minimis), a na istom tragu želimo intenzivirati i završetak izgradnje poslovne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni (Zipi), koja se procjenjuje na 14,7 milijuna kuna. Grad je u tome spreman sudjelovati s 15 posto vlastitih sredstava. U kratkom roku riješili smo problem ravnatelja gradske knjižnice te problem dimnjačarske službe na području grada. Nakon dugo godina održan je i koordinacijski sastanak gradonačelnika Donjeg Miholjca te načelnika općina Viljevo, Podravska Moslavina, Magadenovac te Marijanci, gdje su dotaknute brojne teme od zajedničkog interesa, a neke od njih već se rješavaju. Smatram da ne smijemo bježati jedni od drugih, nego si pružiti ruke i zajednički krenuti u projekte jer smo tako jači. Sa željom da nam grad u budućnosti postane mjesto razvoja i ugodnog življenja, svim sugrađankama i sugrađanima od srca čestitam crkveni god i blagdan sv. Mihaela Arkanđela, Dan grada i njegov 960. rođendan!

Lidija ANIČIĆ
Pomoć siromašnima, djeci, učenicima

Kakvu skrb planira Grad za najosjetljivije i najugroženije skupine građana ?

- Donji Miholjac nastavit će sufinancirati građanstvo na temelju odluke o socijalnoj skrbi kroz jednokratne novčane pomoći, sufinancirati troškove stanovanja, davati pomoć za novorođenu djecu, sufinancirati školske kuhinje, prijevoz za djecu koja polaze malu školu, prijevoz do srednjih škola za 150 učenika i studentskih kredita za oko 40 korisnika, sufinancirati školske udžbenike za učenike prvih razreda te davati poklon-pakete udrugama umirovljenika za Božić i Uskrs.

Aplicira se i za novac za obnovu kulturne baštine Mailath-Prandau, vrijedne oko 75 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PONUDA DRVA OGRANIČENA

Kako do ogrjeva: U šumi 137, kod kirijaša 360 kn

2

LADANJSKA KUĆA MIRJANE I TIHOMIRA MARASA

Turistima iznajmljuju cijelo imanje i nude delicije

3

RADOVI U BELOM MANASTIRU OBAVLJAJU SE U PUNOM INTENZITETU

Ruše Astru, krenuo i kružni tok