Mozaik
NAKON ŠEST MJESECI PRIPREMA

Osječanin Luka Šarić svladao Ironman triatlon
Objavljeno 29. rujna, 2017.
3,8 km plivanja, 180 km vožnje bicikla i maraton (42.195 metara) Luka je svladao za 13 sati, 7 minuta i 18 sekundi

Nakon šest mjeseci svakodnevnih mukotrpnih treninga Osječanin Luka Šarić uspješno je, prvi put, završio triatlonsku utrku Ironman. Utrka je održana u mjestu Cervia, u talijanskoj regiji Emilia Romagna. Za 3,8 km plivanja, 180 km vožnje biciklom i maraton (42.195 metara) 49-godišnjem Šariću trebalo je 13 sati, 7 minuta i 18 sekundi.

- Plivalo se u Jadranskom moru 3800 metara, a nakon toga je bio izlaz, zona je bila udaljena kilometar od bicikla, gdje smo se iz plivačkih odijela presvlačili u biciklistička, pa onda još 500-tinjak metara guranja i tek onda smo sjedali na bicikl i vozili 180 kilometara. Originalna staza trebala je biti 180 km i 200 metara, a mi smo odvozili dva kruga s ukupno 185 kilometara - kaže Šarić, kojeg je na utrci u Italiji pratio šogor Siniša Blažeka.

- Što se tiče rezultata, izuzetno sam zadovoljan. Htio sam plivati sat i 35, plivao sam 15 minuta brže, šest i pol sati bio sam na biciklu, i to je bilo u gabaritu, a maraton mi je bila želja istrčati ispod pet sati, što sam i uspio (04:47:23) - rekao je Šarić. Neki koji su iskusili ovakve utrke kažu kako tek nakon plivanja i bicikla, kada počneš trčati, počinje pravi Ironman. “Bilo je ovo uistinu zanimljivo i odlično iskustvo”, kaže Šarić, dodajući kako je triatlon individualan sport gdje nema pomoći sa strane, sve radiš sam. Tijekom vožnje bicikla četiri su postaje za okrjepu, a u trčanju svakih 2,5 km. “Vrijeme je bilo O.K., a pretkraj utrke počeo je puhati jak vjetar. U jednom trenutku nedostajalo mi je malo mineralne, ali izdržao sam. Nisam se mogao suzdržati od sreće i emocija pri prolasku kroz cilj. Ljudi plješću, pozdravljaju te, na semaforu vidiš svoje ime, daju ti medalju, jedan od volontera cijelo je vrijeme pokraj tebe i ne pušta te dok se ne uvjeri da si fizički u redu”, kaže Šarić, koji se za prvi Ironman spremao šest mjeseci. Od 2006. sam istrčao 10-ak maratona i sedam polu-Ironmana.

Ideju da se okuša u triatlonu, Šariću je natuknuo dr. Borna Kovačić, koji mu je nakon jednog istrčanog maratona rekao da se moraju okušati i u tome. “Prije četiri godine počeo sam plivati i voziti bicikl iako prije toga nikada nisam sjeo na 'trkalicu'. Došao sam na Gradske bazene i javio se trenuru Ivanu Szabi, bez kojega Ironman ne bih mogao svladati. On me doslovno naučio plivati i voziti bicikl te me nagovorio da odradim prvi polu-Ironman u Austriji. Trčati sam počeo dosta prije, a tu mi je sa savjetima pomogao Damir Černić.”

Luka Šarić kaže da odlaska u Italiju ne bi ni bilo bez pozitivnog impulsa obitelji. “Bez razumijevanja supruge i djece ovoga ne bi bilo. Sve ovo iziskuje jako puno vremena i odricanja, a obitelj je sve to pretrpjela.”

Na pitanje hoće li mu ovo biti jedini Ironman, Šarić se nasmijao i rekao kako je svim triatloncima san odraditi utrku tamo gdje je sve počelo - u mjestu Kona na Havajima!

Milan BUGARIĆ
TREĆI IRONMAN IZ OSIJEKA

Luka Šarić je treći Osječanin koji je uspio svladati Ironman, prije njega to su uspjeli Aleksandar Tompa i Maja Urban. Puno savjeta dobio je i od iskusnih majstora triatlona, Igora Mogoruša iz Valpova i Borisa Nage iz Belišća. Šarić se prisjetio i kumova maratonaca, Ferde i Ivice Kraljevića. Sa smijehom im je zahvalio što ga “svaki put spominju u novinskim izvješćima kada završe jedan od svjetskih maratona”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČINIT ĆE SVE ZA POBJEDU VATRENIH U FINALU

Lokin skida tupe, Beusan
brkove, a Žanamari - sve!

2

ŠTO SMO SLUŠALI U 2017. GODINI

Mia Dimšić je druga!

3

HDS ZAMP NA „GLAZBENOJ VEČERI U LJETNOM VRTU“

Rastu autorske naknade