Osijek
GOSTI ZELENOG ČETVRTKA UČENICI PŠ SARVAŠ

Kušali kruh od algi,
a zanimalo ih je gdje
završava hrana koja se baca
Objavljeno 28. rujna, 2017.

U vrijeme pošasti za brzom hranom učenici trećeg razreda Osnovne škole Ljudevita Gaja, PŠ Sarvaš, pravi su primjer kako poznavati voće, povrće i voljeti zdravu, kuhanu hranu. Pokazali su to jučer na manifestaciji Zeleni četvrtak gdje su, uz podršku svoje razrednice Antonije Trepić te Ljiljane Olujić iz Eko Rural Neta doznali što je batat, zašto je smoothie popularan, ali i zašto je ekološka hrana najprihvatljivija. No, njih je pak najviše zanimalo što se radi sa ostatkom hrane koja se baca.

- Proučavaju što se radi s otpadom voća, povrća i cvijeća i raspoređeni su po štandovima na tržnici gdje anketiraju proizvođače. Posjet tržnici izuzetno im je zanimljiv to više što su kušali neke neobične namirnice i koliko vidim, jako im se sviđaju - ispričala je razrednica Trepić. Da je doista tako potvrdili su nam i učenici pa smo tako od Lucije Bačani doznali da joj je kruh pripravljen od alge spiroline odličan, ali i da voli krastavce, rajčicu i papriku. Povrće općenito voli i svakoga dana konzumira i njezina prijateljica Ivana Bubalo koja nam je znalački pojasnila da batat izgleda kao krumpir, ali nije. “Bolji je od krumpira, jer je sladak. Inače volim povrće i sva variva”, rekla nam je ova devetogodišnjakinja.

Osim što su naučili što je kompost i upoznali neke namirnice za koje ranije nisu čuli, učenici su, osim kruha od algi, kušali i paštetu od graha i batata te se osvježili smoothijem od jabuke, maline, aronije i chia sjemenki. Upoznavši se s različitim okusima obogatili su dosadašnje poznavanje raznih vrsta povrća i voća, a prema riječima razrednice, također i uživali na svježem zraku. Naime, u Osijeku su se vozili tramvajem te se podučavali kulturi vožnje u gradskom prijevozu, a prolazeći parkovima prepoznavali su vrste drveća. Svoje će (sa)znanje sad itekako moći primjeniti u nastavi. M. Mihelić

Stigle mandarine, šipak, kivi...

Ovoga tjedna raznim vrstama voća koje se nude na tržnici pridružile su se i neke nove. Naime, u ponudi su mandarine koje se prodaju od deset do 12 kuna za kilogram, a za 12 kuna moguće je kupiti i kilogram šipka. Cijena kilograma kivija je 25 kuna, a nešto jeftiniji je limun po 20 kuna. Od sezonskog voća tu su i breskve po sedam, kruške za deset, šljive za osam kuna po kilogramu...

Možda ste propustili...

RIJEŠENA ZAVRZLAMA U DIVALTOVOJ

Grad uklanja znakove STOP na biciklističkoj!

DIGITALNA KARIJERA U SRIJEDU NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Profesionalni zaokreti “digitalaca”

Najčitanije iz rubrike
oglas