Novosti
EU BILJEŽI MANJAK PRIHODA OD PDV-A

Izgubljene 152 mlrd. eura
Objavljeno 29. rujna, 2017.

Nova studija Europske komisije pokazala je kako države članice Europske unije u 2015. nisu naplatile ukupno 152 milijarde eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV). Kako ističe Europska komisija, manjak prihoda od PDV-a – ukupna razlika očekivanog i stvarno naplaćenog prihoda od PDV-a – opet pokazuje da je potrebna temeljita reforma kako bi članice u svojim proračunima mogle potpuno iskoristiti te porezne prihode. “Iako je naplata prihoda od PDV-a nešto poboljšana, manjak je još uvijek neprihvatljivo velik”, ističe Komisija čiji su podaci objavljeni uoči objave prijedloga za reformu sustava PDV-a.

Najveće manjke prihoda od PDV-a prijavile su Rumunjska (37,2 posto), Slovačka (29,4 posto) i Grčka (28,3 posto). Najmanji manjci zabilježeni su u Španjolskoj (3,5 posto) i Hrvatskoj (3,9 posto). Ako se promatra u apsolutnim iznosima, najveći je manjak zabilježen u Italiji – 35 milijardi eura.

- Države članice ne bi smjele prihvaćati tako alarmantno velike gubitke prihoda od PDV-a. Komisija podupire nastojanja da se poboljša naplata PDV-a u EU-u, ali treba imati u vidu da su današnja pravila o PDV-u sastavljena 1993. te stoga zastarjela. Uskoro ćemo predložiti reformu pravila o PDV-u za prekograničnu prodaju. Naša će reforma omogućiti smanjivanje prekograničnih prijevara povezanih s PDV-om za 80 posto i vratiti državama članicama taj nasušno potreban novac - izjavio je Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu. D.Pavlović

Možda ste propustili...

ZAHTJEV ZA OPOZIV MARTINE DALIĆ

Grmoja: Pokazali smo da nismo jalova oporba

IZASLANSTVO WJRO-A U SABORU

Ubrzati povrat židovske imovine

KUPUJE LI ITKO CIGARETE U HRVATSKOJ?

Zaplijenjeno 7 milijuna cigareta i 48 tona duhana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZVOJNO-ISTRAŽIVAČKI CENTAR U SLAVONIJI

Ericsson Nikola Tesla u Osijeku će razvijati novu, 5G tehnologiju

2

BIVŠI RAVNATELJ HCR-A

Umro Dražen Jakopec

3

U ŽUPANJI REDOVNE MJERE OBRANE OD POPLAVE

Prognozirani vodostaj
Save +940 centimetara