Regija
8. MIJOLJSKA POTKOVA

Stižu natjecatelji od Zagreba do Valpova
Objavljeno 29. rujna, 2017.
Konjička natjecanja održavaju se u nedjelju, 1. listopada, na mjesnom hipodromu Majdi

GORNJE PREDRIJEVO - Konjička udruga u Gornjem Miholjcu, mjestu u općini Sopje, službeno je utemeljena 2011., ali je i prije toga skupina mještana zaljubljenih u konje i konjičke sportove organizirala manifestaciju nazvanu Mijoljska potkova. Ta je priredba dobila ime po zaštitniku sela, sv. Mihaelu, pa se i održava redovito o Miholju, kada na seoski kirvaj dođu mnogi mještani koji danas žive u drugim sredinama, pa i u inozemstvu. Kad su stvoreni uvjeti za osnivanje udruge, ona je također nazvana Mijoljska potkova.

Udruga je obavila posljednje pripreme za održavanje ovogodišnje, osme manifestacije Mijoljska potkova. Članovi udruge čistili su prostor Majde, na kojem se održavaju konjičke utrke, pripremili su štagljeve za doček konja iz drugih sredina, priredili vezove za nekoliko desetaka konja, a spremna je i hrana za konje koji će sudjelovati u manifestaciji. Očekuje se, naime, da će konji iz udaljenijih mjesta biti dopremljeni dan prije pa je za njih osigurano sve potrebno. Prema prijavama, na ovogodišnjoj Mijoljskoj potkovi pokazat će se i natjecati konji iz Zagreba, Svetog Ivana Zeline, Varaždina, Ferdinandovca, Valpova, Velike, a očekuju se i konji iz obližnje Višnjice i još nekih sredina. Organizatori tvrde da će u galopskim utrkama i vestern-jahanju sudjelovati dvadesetak konja, a u posebnoj disciplini, vožnji preciznosti zaprega, natjecat će se desetak zaprega.

Prema riječima predsjednika udruge Antuna Puškarića i tajnika Tihomira Horvatina, Mijoljska potkova, koja se održava u nedjelju, 1. listopada, počinje okupljanjem jahača i njihovih konja u 9 sati. Za 10.30 predviđen je blagoslov utrka, a nakon svete mise, koja počinje u 11 sati, kroz selo će proći povorka svih jahača na konjima i zaprega. Potom su natjecanja na mjesnom hipodromu Majdi. Najavljena je i mogućnost vožnje gostiju u zapregama kroz selo uz glazbu tamburaša. Opsežan program Mijoljske potkove pripremila je udruga koja ima tridesetak članova, a to je polovina ukupnog broja stanovnika u Gornjem Predrijevu.

Načelnik Općine Sopje Berislav Androš podržava nastojanja mještana Gornjeg Predrijeva da organiziraju manifestaciju vrijednu pozornosti šire javnosti, koja bi možda mogla rezultirati i većim brojem uzgajivača konja. Na pitanje kako selo s tako malo stanovnika uspijeva organizirati tako značajnu manifestaciju, složno odgovaraju: “U našem selu nema podvojenosti ni grupašenja.” Petar Žarković

U selu samo četiri konja

Predsjednik udruge Antun Puškarić ima kobilu Kadinu arapske pasmine i njezinu kći, za sada još bez imena, od godinu i tri mjeseca. Kad nije kod kuće ili je spriječen, o tim životinjama brine se mlada susjeda Manuela Kokorić, vrlo aktivna članica udruge. Osim Puškarića, u selu još jedino Josip Njari ima konje - kobilu lipicanske pasmine i kobilu hrvatskog hladnokrvnjaka.

Možda ste propustili...

NOVOM ODLUKOM DEFINIRANA NAPLATA PARKIRALIŠTA

Vukovar: U prvoj zoni naplate sat parkiranja sad je 4 kune

5. VOŽNJA STARODOBNIH BICIKALA

"Velikaši" provozali dvokotačne "starce"

OBITELJ IZ OSIJEKA DOSELILA U VUKOVAR I ZAPOČELA VLASTITI POSAO

Srce me godinama vuklo u Vukovar, ovdje ću odgajati djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

25 GODINA BRAKA

Zdravko za srebrni pir iznenadio suprugu velikom proslavom

2

15. NATJECANJE ORAČA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Najbolji orači Ivanika i Samardžija

3

LUDA ZABAVA

U nedjelju 14. blatomet u Gradištu