Regija
OBLJETNICA DRAGOVOLJACA NAŠIČKOG KRAJA

18 ih se nije vratilo iz Vukovara
Objavljeno 28. rujna, 2017.

NAŠICE - U organizaciji Udruge vukovarskih veterana Našice i Grada Našica, obilježena je obljetnica odlaska 67 dragovoljaca našičkog kraja u obranu Vukovara, u rujnu 1991. godine. Ispred spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska položeni su vijenci i upaljene svijeće, a okupljenima su se obratili gradonačelnik Josip Miletić i tajnik Udruge Branimir Jokić.

- Na poziv Kriznog štaba iz Vukovara i Kriznog štaba iz Našica preko radiopostaje tražili su se dragovoljci za Vukovar. 27. rujna, na sajmištu nas je bilo mnogo, a 67 ih je uspjelo doći na popis. Dobili smo tu čast da budemo na popisu, da nas se naoruža kako-tako za tadašnje uvjete i sjednemo u autobus koji je vozio u Vukovar. Tamo smo bili raspoređeni na svim crtama obrane - naglasio je Jokić. Dragovoljci iz Donje Motičine, Đurđenovca, Beljevine, Koške, Feričanaca, Našica, Velimirovca, Lađanske, Jelisavca, Našičke Breznice te susjednih područja, okupili su se na našičkom sajmištu, odakle su prebačeni do Bogdanovaca, a kukuruznim putem došli su u Vukovar. Uz ostale položaje, raspoređeni su na Mitnicu te na Sajmište.

Jokić je podsjetio da je 18 dragovoljaca izgubilo život u Vukovaru, a od 67 danas je živih njih 36.

Programu obilježavanja nazočili su i trkači Božidar Popović, Siniša Kanis i Goran Špehar, koji su istrčali 5. memorijalnu cestovnu utrku dugu 32 kilometara. Dionica utrke je startala u Našicama te preko Donje Motičine, Feričanaca, Đurđenovca i Velimirovca, a završila je u Našicama kod spomen-obilježja. U svakom naselju trkači su upalili svijeće kod spomen-obilježja u čast žrtve dragovoljaca našičkog kraja za Vukovar. U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica koju je vodio fra Marijan Vidović.S.Fridl

Najčitanije iz rubrike