Kultura
POSAO PREPARATORA ČESTO JE “NEVIDLJIV”

Boro Eklemović vraća sjaj kipu sv. Ivana Nepomuka i Klieberovoj slici iz 1870.
Objavljeno 29. rujna, 2017.
Slika, okvir i skulptura na restauraciju su stigli u izuzetno lošem stanju

Muzejski preparator Boro Eklemović imao je pune ruke posla, budući da je ovih dana završio restauraciju skulpturu sv. Ivana Nepomuka, nadomještajući oštećene dijelove i pozlatu drvenog, neobaroknog okvira i slike iz 1870. kapelice na donjogradskom groblju Uzvišenja sv. Križa.

Autor slike bečki je slikar i litograf Eduard Klieber, rođen 1803., a umro je 1879., devet godina nakon što je slika nastala. Slika prikazuje raspeće, Bogorodicu i Ivana Evanđelista i naslikana je 1870.

- Datum posljednje restauracije nije poznat. Slika, okvir i skulptura sv. Ivana Nepomuka na restauraciju su stigli u izuzetno lošem stanju, a restauraciju je inicirao župnik, velečasni Ivan Jurić - doznajemo od preparatora Eklemovića.

Djelatnici MLU-a nisu upoznati sa stanjem u kojem su umjetnine po drugim osječkim crkvama, ali se nadaju da će ova suradnja biti primjer i poticaj drugim župama jer je riječ o umjetninama neprocjenjive vrijednosti za očuvanje kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

Muzejski preparator Boro Eklemović s oduševljenjem je pristupio radu na umjetninama, a zbog složenosti zahvata predviđa da bi, uz predani rad, umjetnine trebale biti gotove za dva mjeseca.

- Poseban izazov su bila veća mehanička oštećenja vidljiva na umjetninama koje je bilo potrebno rekonstruirati i nadomjestiti - dodaje Eklemović, stručnjak, koji dugi niz godina restaurira drvene okvire umjetničkih djela iz fundusa njegove matične kuće, Muzeja likovnih umjetnosti, svoje znanje i iskustvo prenosi ne samo kroz radionice ili praksu učenika osječke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna nego i umrežavanjem s drugim institucijama u gradu.

Ovaj je put riječ o jedinstvenoj suradnji koja će, između ostaloga, popularizirati muzejsku djelatnost, inače nevidljivu očima javnosti.

Muzejski preparator ističe kako mu je čast i zadovoljstvo pomoći župniku Ivanu Juriću i njegovim župljanima, te posvetiti se očuvanju kulturnih i sakralnih artefakata u Osječko-baranjskoj županiji. Potporu ovom projektu dao je i župan Ivan Anušić, osobno obišavši radove restauracije, upoznavši se s ovim zahtjevnim zahvatom.

- Sam zadatak bio je izazovan jer je riječ o bogato ornamentiranom okviru kojemu nedostaju dijelovi. Zbog upravo navedenih razloga jasno je kako je to biozahtjevan i složen proces - komentira Eklemović.

Ravnateljica MLU-a Jasminka Mesarić zadovoljna je suradnjom i promocijom muzejskih aktivnosti, ali i činjenicom da upravo muzejski stručnjaci mogu ovako služiti zajednici, stavljajući joj svoje znanje i iskustvo na raspolaganje. Ova se restauracija obavlja pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije.

Narcisa VEKIĆ

1870.

Naslikana je slika, čiji je autor bečki slikar i litograf Eduard Klieber, rođen 1803.

županija

FINANCIRA RESTAURACIJU KIPA I SLIKE

Restauraciju je inicirao župnik, velečasni Ivan Jurić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U VRHU POTRAŽNJE SU AUTENTIČNOST I SAMOSVOJNOST

Jasna Horvat: Brendirati kulturu znači približiti ju ostatku svijeta

2

KULTURNO-UMJETNIČKI CENTAR VIROVITICA

25 godina plesa, druženja i smijeha

3

OD 20. DO 24. KOLOVOZA

Zadar postaje središte suvremenog plesa na Mediteranu