TvObzor
HRT: DRAMSKA SERIJA "KATARINA VELIKA"

Priča o sudbini najznamenitije ruske vladarice
Objavljeno 29. rujna, 2017.

Veličanstvena televizijska produkcija - kostimirana serija o jednoj od najznačajnijih žena europske povijesti 18. stoljeća, ruskoj carici Katarini Velikoj - stiže na program HTV-a. Caričin lik na ekran su prenijeli popularni ruski redatelji Aleksandar Baranov i Ramil Sabitov pod umjetničkim nadzorom oskarovca Vladimira Menjšova.

Preobrazba jedne ženske duše

Kći osiromašenog pruskog kneza sprema se udati za budućeg ruskog cara Petra III. Mašta o ljubavi, ali car više voli ratne igre i slabo ga zanimaju žene. Njezina djevojačka nevinost nestaje u razvratnosti, blagu narav zamjenjuje hladni bijes, a svoju usamljenost preusmjerava u težnju za moći. Ta ojađena mlada žena puna snage osvajat će zemlje i srca, birati grenadire za ljubavnike, gušiti pobune i održavati veze s istaknutim europskim misliocima. Postat će Katarina Velika. Povijesna drama “Katarina Velika” čudesna je priča o preobrazbi jedne ženske duše: o sudbini najznamenitije ruske vladarice.

Godine 1744. carica Elizabeta izabrala je Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst, kćer kneza od Anhalt-Zerbsta, za suprugu ruskog prijestolonasljednika. Obraćajući se na pravoslavlje, Sophie Auguste Friederike krštena je kao Ekaterina. Postavši prijestolonasljednikova supruga, Ekaterina se počela ozbiljno pripremati za ulogu ruske vladarice: zaprepašćujući svoje učitelje, učila je ruski jezik, kulturu i osnove pravoslavlja s pravim žarom i talentom.

Dotle je njezin muž pokazivao očit nehaj prema njoj. Rođenje sina nije popravilo situaciju: Petar III. otvoreno je sumnjao u svoje očinstvo. Čim je postao car, počeo je prijetiti supruzi razvodom i samostanom. "Ili ću vladati ili stradati", zapisala je u dnevnik. Pokušavajući izbjeći groznu sudbinu koja je čeka, Ekaterina je organizirala puč u kojemu je Petar ubijen. Postala je osma ruska carica, Katarina II.

Zlatno doba Ruskog Carstva

Katarina II., prozvana Katarinom Velikom, vladala je trideset četiri godine. Povjesničari njezinu vladavinu nazivaju "zlatnim dobom Ruskog Carstva". Slijedeći politiku prosvijećenog apsolutizma, Katarina II. razvijala je rusku kulturu, umjetnost i znanost. Provela je brojne značajne političke, ekonomske, industrijske i vojne reforme, zahvaljujući kojima je Rusija ušla u krug vodećih europskih zemalja.

Privatni život Katarine II. nije bio ništa manje zanimljiv, iako je prema dvorskim običajima toga doba bio tradicionalan. Ukorijenio se loš glas prema kojemu je carica bila neobuzdana ljubavnica koja je miljenike pretvarala u gubernatore i generale. Povjesničari su izbrojili 23 Katarinina ljubavnika. Ali legeda kaže da je u stvarnosti popis tih imena bio mnogo dulji.

Glavne uloge u serijalu tumače : Marina Aleksandrova, Julia Aug, Aleksander Jacenko, M. Gavrilov, M. Starodubo i P. Nesterov. Scenarist je Arif Alijev, a redatelji Aleksandar Baranov i Ramil Sabitov.

 

PRVA EPIZODA

Friederikeini roditelji odluče poslati kćer u Rusiju, gdje ruska carica Elizabeta traži nevjestu za svoga nećaka, prijestolonasljednika Petra III. Nadaju se da će Elizabeta za tu ulogu odabrati Friederike...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana