TvObzor
ELEANOR RIGBY

Partitura poznate pjesme zamalo završila na dražbi
Objavljeno 29. rujna, 2017.

Između adresara koji je navodno nekada pripadao Adolfu Hitleru i izvorne partiture za pjesmu “Eleanor Rigby”, koji su se ovih dana našli na dražbi, potpisnik ovih redaka bi, zar uopće o tome ima dvojbe, odabrao potonju memorabiliju, iako je već i puko slušanje glasovite pjesme Beatlesa, primjerice u remasteriranoj inačici iz 2009., u tišini vlastita doma dovoljna satisfakcija svakome tko je bio i ostao poklonikom liverpoolske četvorke.

Zanimljiv je odnos cijena, navodni Hitlerov šalabahter prodan je za 33 tisuće funti ili 278 tisuća kuna, dok je partitura Beatlesa, povučena netom prije početka same dražbe zbog spora oko njezina vlasništva, procijenjena na 20 tisuća funti ili 171 tisuću kuna. Početna cijena Führerovog adresara bila je dvostruko manja od prodajne. Da je dražba predmeta iz ostavštine jednog od najodvratnijih tipova u svjetskoj povijesti, s telefonskim brojevima takvih likova kao što su bili Heinrich Himmler, Joseph Goebbels, Rudolph Hess, Hermann Göring ili Joachim von Ribbentropp, umjesto u Londonu kojim slučajem održana negdje u istočnoj Njemačkoj, gdje jednostavo vrvi od njegovih opskurnih obožavatelja, cijena bi vjerojatno poletjela u nebesa.

O kakvom se stvaralačkom potencijalu radi kada je riječ o Beatlesima i autorskom dvojcu John Lennon-Paul McCartney govori činjenica da se “Eleanor Rigby” našla tek kao pjesma na strani B vinilnog singla koji je daleke 1966. lansirao njihovu udarnu uspješnicu "Yellow Submarine". U ovome slučaju kao da se ostvarila legendarna rečenica iz Matejeva evanđelja “Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji” (Mt 20, 16a). No, to ne znači da bi trebalo zanemariti melodičnost i ekstravagantni aranžman “Žute podmornice”, također jedne od najdomljivijih pjesama iz kajdanke Lennona i McCartneyja, bez obzira na njezin besmisleni tekst. Spominjanje biblijskog citata u kontekstu Bealtesa nije neobično nakon što se o liverpoolskoj četvorki svojedobno raspisao i poluslužbeni vatikanski L'Osservatore Romano upućujući “Bijelom albumu” Beatlesa najveće moguće komplimente. Tom prilikom pokojnom Johnu Lennonu podijeljen je “oprost” zbog zapaljive izjave iz 1966. da su Beatlesi “popularniji od Isusa”. Ipak, naša pjesma, srećom uvršena i na album “Revolver” iz iste godine, puno je bolje prošla od još jednog dragulja iz pjesmarice Beatlesa, pjesme “Strawberry Field Forever”. Naime, to remek-djelo rane psihodelije, zajedno s još jednom uspjelom pjesmom “Penny Lane” također snimljenom za potrebe albuma “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”, voljom pametnjakovića iz EMI-ja objavljeno je isključivo na singlu.

Ono u čemu je “Eleanor Rigby” uistinu posebna pjesma nije samo njezina osebujna melodija, ni harmonijska igra eolskog i dorskog načina, ni zavodljivi aranžman, niti nesvakidašnja orkestracija, nego i tekst koji na poetski način govori o ljudskoj samoći.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

NOVA TV: NAKON APOKALIPSE NA FARMU STIŽE 18 KANDIDATA

Samo najodvažniji farmi mogu vratiti stari sjaj