Osijek
URUČENE DIPLOME ZA NJEGOVATELJICE

Nakon prakse dobili posao ne neodređeno
Objavljeno 28. rujna, 2017.

Odmah nakon jučer uručene završne diplome za osposobljavanje za njegovateljicu u Pučkom otvorenom učilištu Poetika, Ivančica Brlić krenut će na svoje radno mjesto, zajedno s još tri polaznice tečaja. Naime, zahvaljujući Domu za starije i nemoćne Kanisek u Ernestinovu, za četiri njegovateljice osiguran je stalan posao i to nakon jednomjesečne odrađene prakse.

- Izuzetno nam je drago što smo uspjeli ostvariti suradnju s Poetikom i pružiti priliku polaznicima da odrade praksu u našem Domu. Najpozitivnije je to što je postojala i potreba za zapošljavanjem dodatnog osoblja pa smo odlučili osigurati model, uvjetno rečeno, s prakse na posao. Mi smo dobar primjer da se i to može napraviti, a važno je to što s aspekta poduzetništva mi svi tražimo radnike s višegodišnjim iskustvom. Jednomjesečna praksa ne može dati veliko iskustvo, no zadovoljni smo novim djelatnicama jer su u tih mjesec dana gotovo naučile 50 posto posla - ispričao je Ivan Kanisek, vlasnik Doma. Suradnju s Poetikom već godinama ostvaruje i Dom za starije i nemoćne osobe Osijek, a ravnatelj Vjekoslav Ćurić kaže kako je također četvero polaznika posljednje generacije njegovatelja Dom uzeo na praksu. Za razliku od Kaniseka, oni nemaju mogućnost zapošljavanja, no Ćurić kaže da će te osobe svakako biti upisane u bazu podataka pa, pokaže li se prilika za rad, dobit će mogućnost radnog odnosa.

Ravnateljica Poetike Eržebet Tomić zahvalila je Osječko-baranjskoj županiji, koja je pomogla osnivanje male grupe polaznika preko javne nabave iz vlastitih sredstava. I kad se samo jedna osoba u grupi zaposli, kaže Tomić, to je velik uspjeh. U ovom slučaju to je puno više, jer je priliku za posao dobila čak četvrtina polaznika, od kojih je ukupno 11 žena i jedan muškarac. Koliko im to znači pojasnila je i već spomenuta polaznica Brlić: “Nakon četiri godine provedene na Zavodu za zapošljavanje, dobila sam priiku za stalan posao. Po struci sam prodavač, ali nije mi bilo teško završiti tečaj jer se u cijelosti isplatilo.”

Marija MIHELIĆ
Osječko-baranjska županija osigurala 25.000 kuna za edukaciju

Završne diplome polaznicima je uručio dožupan Petar Lagator te je istaknuo da je nezaposlenost velik problem koji se posebice odražava na osjetljive skupine – žene.

- Osječko-baranjska županija na ovaj način i u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poetika surađuje još od 2004. godine. Odvojeno je oko 25.000 kuna i meni je zadovoljstvo što ću im uručiti uvjerenja i poželjeti sreću u budućem zanimanju - rekao je Lagator.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike