Svijet
SABOTAŽA ILI...?

Eksplozije, kaos i evakuacija na zapadu Ukrajine
Objavljeno 28. rujna, 2017.

Ukrajina je ostala bez jednog od najvećih skladišta i velike količine oružja u njemu te je za to odmah optužila Rusiju.

U skladištu streljiva na zapadu Ukrajine buknuo je požar, priopćile su vlasti, naredivši zatvaranje zračnog prostora u krugu od čak 50 kilometara i evakuaciju stanovništva, što ponajbolje opisuje snagu detonacija i količinu uskladištenog oružja.

Požar je potaknuo niz eksplozija topničkih granata u skladištu dvadesetak kilometara od Vinnicje, koja ima 370.000 stanovnika, rekao je glasnogovornik policije Jaroslav Trakalo, a prenosi Ukrajinska pravda. Počela je evakuacija mjesta Kalinivke, gdje je skladište, kao i nekoliko obližnjih sela, priopćila je ukrajinska policija. Po ljude su počeli dolaziti autobusi, no situacija je krajnje kaotična. “Zračni prostor zatvoren je u krugu 50 kilometara oko zone požara”, potvrdio je Jurij Lavrenjuk, pomoćnik ukrajinskog ministra za infrastrukturu.

To je jedno od najvećih skladišta u zemlji, pišu ukrajinska glasila. Kako javlja Radio Slobodna Europa, svjedoci tvrde da se detonacije mogu čuti čak i u 260 kilometara udaljenom Kijevu. Zamjenik ukrajinskog ministra informiranja Dmitro Zolotukin kaže da vjeruje kako je uzrok požara nesretan slučaj, no Zorjan Škirjar, savjetnik tamošnjeg ministra policije, uvjeren je da je riječ o ruskoj sabotaži.

Golemi požar koji je u ožujku buknuo u skladištu oružja i streljiva u Balakliji, u okolici Harkiva, blizu pobunjenog istoka Ukrajine, potaknuo je također serijske eksplozije, koje su trajale više dana, pri čemu je jedna osoba poginula. U Ukrajini traje krvavi oružani sukob s proruskim pobunjenicima, u kojemu je od njegova izbijanja, u travnju 2014., poginulo više od 10.000 ljudi.

Sukob je formalno počeo 7. travnja 2014., kada je sadašnji savjetnik nacionalne sigurnosti i obrane Ukrajine Oleksandr Turčinov objavio pokretanje antiterorističke operacije s ciljem da se na istoku Ukrajine uspostavi ustavni poredak. To je za posljedicu imalo niz oružanih incidenata koji su relativno brzo eskalirali u oružane sukobe širih razmjera, pri čemu je ukrajinska vlada počela protiv pobunjenika koristiti oklopne jedinice, topništvo i ratno zrakoplovstvo.

Eduard SOUDIL

Ovo je druga eksplozija skladišta oružja u nekoliko mjeseci

Možda ste propustili...

SUKOB IZMEĐU FRANCUSKE I BRITANIJE ZBOG JAKOBOVIH KAPICA

Završen ribarski "rat" u La Mancheu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEIZVJESNA VULINOVA SUDBINA

Vučić planira smjenu svog ministra obrane?

2

BRITANSKI LABURISTI RASPRAVLJAJU O BREXITU

Vodstvo za nove opće izbore, članstvo za novi referendum

3

DVA REFERENDUMA U ŠVICARSKOJ

Odbili povećanje pomoći farmerima