Dome slatki dome
POSLOVI U VRTU

Sadnja lukovica
Objavljeno 28. rujna, 2017.
Pri kupnji birajte samo neoštećene lukovice, najbolje će uspijevati na propusnim tlima s mnogo humusa

Pri sadnji pazite na najpovoljniju dubinu za svaku vrstu lukovičastog cvijeća, pridržavajući se pravila da lukovica mora biti prekrivena slojem zemlje koji je dvostruko deblji od njezine visine.

Vrtni centri, poljoprivredne trgovine i cvjećarnice svake jeseni nude lukovice i gomolje šafrana, zumbula, narcisa, tulipana, ozimnica, visibaba i ostalih vrsta lukovičastog cvijeća otpornog na niske temperature. Budete li ih kupili, posadite ih najkasnije do kraja listopada - do sadnje neka budu na hladnom - kako bi lukovice imale dovoljno vremena da do zime razviju dobar korijenov sustav.

Birajte zdrave

Pri kupnji birajte samo zdrave i neoštećene lukovice i gomolje te pazite da na njima ne bude mrlja ni sivkastih micelija gljivica. Cvjetne lukovice posadite na sunčane gredice na kojima u protekle dvije-tri godine niste uzgajali lukovičasto cvijeće. U tlu, naime, nekoliko godina može preživjeti gljivica koja na lukovicama izaziva sivu plijesan. Bolest je češća u sjenovitim dijelovima vrta i na vlažnim nepropusnim tlima na kojima se nakon kiše voda dugo zadržava. Gljivične su bolesti česte i na tlima obilno pognojenima dušičnim gnojivima. Stoga za gnojidbu lukovičasta cvijeća uvijek birajte samo zreli kompostirani, a ne svježi stajski gnoj te mineralna gnojiva s većim udjelom fosfora i kalija.

Lukovičasto cvijeće najbolje uspijeva na propusnim, pjeskovito-ilovastim tlima s mnogo humusa. Praznu gredicu duboko prekopajte ili preštihajte pa je pripremite za sadnju tako da površinski sloj tla iskopate i odvojite u tačke. Tlo pospite slojem pijeska pa u njega čvrsto utisnite lukovice. Bacite li lukovice na pripremljenu površinu pa ih posadite ondje gdje padnu, gredica će u proljeće djelovati prirodnije. Zemlji koju ste odvojili u tačke dodajte tri šake mineralna gnojiva i najmanje deset litara komposta ili treseta. Sve dobro pomiješajte motikom u tačkama, dobivenom mješavinom prekrijte lukovice pa površinu gredice lagano pritisnite. Pojedine vrste sadite u skupinama usklađujući ih prema visini.

U travi

Osim na posebnu cvjetnu gredicu lukovičasto cvijeće možete posaditi i u tratinu, u kamenjar, među dvoljetnice, oko trajnica i ukrasna grmlja, uz višegodišnje povrće te pod voćke i ukrasno drveće, rabeći posebnu cilindričnu sadilicu za pojedinačnu sadnju. Sitne lukovice možete posaditi i s pomoću uske duguljaste limenke kojoj uklonite poklopac i dno.

Kad sadilicom načinite rupu, na dno uspite malo pijeska kako ispod lukovica ne bi ostajao zračni jastuk. Ne stavljajte ispod lukovica kompost, jer će on predugo zadržavati vlagu.

Pri sadnji pazite na najpovoljniju dubinu za svaku vrstu lukovičastog cvijeća, pridržavajući se pravila da lukovica mora biti prekrivena slojem zemlje koji je dvostruko deblji od njezine visine. Budete li ih ostavili na istome mjestu nekoliko godina, posebice ako je tlo jako suho i pjeskovito, dubina sadnje može biti i nešto veća od uobičajene.

Bude li zima duga i oštra, tlo nakon sadnje prekrijte slojem lišća, komposta ili treseta. I čekajte proljeće, kad će lukovičasto cvijeće zasjati u punom sjaju. J.Kn.

Pri sadnji pazite na najpovoljniju dubinu za svaku vrstu lukovičastog cvijeća

Možda ste propustili...

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma

MODERNA KUPAONICA

Igra elementima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

2

VRT - PRIPREME ZA NOVE RADOVE

Biljke pamte nepažnju i nestručnost

3

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma