Dome slatki dome
ISTRAŽIVANJE

Pretilost nekih pasa možda genski predodređena
Objavljeno 28. rujna, 2017.

Što se tiče čovjekova najboljeg prijatelja, znanost je konačno možda riješila tajnu njihove proždrljivosti - neki su labradori kako se čini genski predisponirani da budu gladni, prenosi BBC.

Taj su zaključak znanstvenici iznijeli u vrijeme rasprave o tome kako poboljšati zdravlje ljubimaca na festivalu udruge britanskih znanstvenika u Brightonu.

Nekoliko istraživačkih skupina u Velikoj Britaniji radi na tome kako poboljšati zdravlje pasa. Istraživači na Cambridgeu proučavali su apetit omiljene britanske pasmine i sugeriraju da labradorima genski prijeti rizik prekomjerne težine.

Otprilike četvrtina britanskih kućanstava posjeduje psa, a labradori su i dalje najpopularniji čovjekovi prijatelji.

Ova stereotipno “proždrljiva” pasmina često pati od zdravstvenih problema povezanih s debljinom.

“Pretilost je ozbiljan problem za našu pseću populaciju”, rekla je dr. Eleanor Raffan s Instituta za znanost metabolizma Wellcome Trust-MRC.

“Ona ima potencijalno jak utjecaj na zdravlje ljubimaca”, dodala je.

Dr. Raffan i njezini kolege analizirali su DNK iz sline labradora diljem Velike Britanije. Ustanovili su da posebno proždrljivi primjerci posjeduju mutaciju gena odgovornu za povećanje apetita.

“Ustanovili smo da oko četvrtine kućnih ljubimaca labradora ima najmanje jednu kopiju tih mutacija u genu”, objašnjava dr. Raffan. Njihov pojačan apetit manifestira se kao “opsesija hranom”, poznata vlasnicima pasa koji mole za hranu ili gutaju ostatke koje pronalaze za vrijeme šetnje.

Dosad se smatralo da vlasnici trebaju voditi brigu o tome da ograniče prehranu svojih ljubimaca kako bi spriječili prekomjernu težinu.

Ali istraživanje dr. Raffan sugerira da je sklonost jačem apetitu, a stoga i pretilosti, kod pojedinih primjeraka programirana.

“Nadamo se da ćemo promijeniti paradigmu da je vlasnik kriv”, kaže dr. Raffan. Odgovor nije tako crno-bijel i znatno je kompleksniji od toga da vlasnik mora biti pažljiviji, dodala je.

Dr. Raffan upozorava na moguće štetne posljedice pokušaja da se iskorijeni "gen za proždrljivost" u labradora. Premda možda predisponira pse za pretilost, jaka usredotočenost na hranu možda je i razlog zašto se labradore tako lako trenira i zašto su tako lojalni čovjekovi pratitelji.

“Pokušamo li se riješiti te mutacije, možda ustanovimo da smo promijenili osobnost pasmine, i to bi doista bila šteta”, objasnila je. Hina

Pojačan apetit manifestira se kao “opsesija hranom”, poznata vlasnicima pasa koji mole za hranu

Možda ste propustili...

OPLEMENJIVANJE VRTA BILJKAMA

Skladna okućnica puna cvijeća

ORNITOLOŠKO PRVENSTVO U POREČU

Dražen Dokletal najuspješniji osječki izlagač

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ORNITOLOŠKO PRVENSTVO U POREČU

Dražen Dokletal najuspješniji osječki izlagač

2

PRIČA O KREVETU

Drveni stilski krevet je vječan

3

USKLAĐIVANJE BOJA S JELIMA

Kako božićnu večeru učiniti još intimnijom?