Kultura
DOKUMENTARNI FILM BRANKA IŠTVANČIĆA

U Mađarskoj prvu nagradu odnio film “Škverski kipar”
Objavljeno 28. rujna, 2017.

Dokumentarni film "Škverski kipar" redatelja Branka Ištvančića osvojio je prvu nagradu u selekciji programa međunarodnog filma mađarskog Seven Hills Film Festivala. Nagrada, o kojoj je odlučivao žiri, koji su činili istaknuti mađarski filmaši, oskarovac Ferenc Rofusz, Sandor Sara i Bela Ternovszky, Ištvančiću je dodijeliljena na završnoj ceremoniji, 23. rujna, u mađarskom gradu Komlou, izvijestio je producent filma, Artizana iz Zagreba. 

Ištvančićev film podsjeća na inženjera strojarstva splitskog brodogradilišta Stanislava Bavčevića (1954.- 2009.), koji je godinama od otpadnog brodograđevnog materijala izrađivao skulpture. 

- On je čovjek koji je u splitskom brodogradilištu našao ne samo egzistenciju nego i neiscrpno vrelo inspiracije i materijala za svoju umjetnost. U onome što je svima nama hrpa otpada on je vidio beskraj figura, likova i oblika - ističe se. 

Uz scenarij Damira Sirkovića, kameru Borisa Poljaka i glazbu Dalibora Grubačevića, film je snimljen u produkciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana, a uz potporu, nedavno ugašenog, Dokumentarističkog fonda Grada Splita. Film je premijerno prikazan na Danima hrvatskog filma prije tri godine, potom u programu "Ješke" na Festivalu mediteranskog filma u Splitu te u glavnom programu Međunarodnog festivala filmova o umjetnosti FIFA, Međunarodnom festivalu dokumentarnog i antropološkog filma Pärnu i u programu niza drugih filmskih festivala. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike