Regija
MEĐUNARODNI SKUP

“Poduzetničkim mostom” oživjeti dvije Posavine
Objavljeno 27. rujna, 2017.
Inicijativa je potekla od saborskog zastupnika Ivice Mišića iz Vinkovaca predsjednika OO-a

ŽUPANJA - U Županji će se u subotu, 14. listopada, održati Međunarodni stručno-znanstveni skup “Perspektiva razvoja županjske (HR) i oraške (BiH) Posavine”, koji bi trebao pridonijeti izgradnji “poduzetničkog mosta” između ova dva prekogranična područja koja dijeli rijeka Sava. Organizator je tvrtka Avron d.o.o. iz Zagreba, s desetogodišnjim iskustvom u organiziranju konferencija, a izvršna direktorica Tatjana Ferenčak. Inicijativa je potekla od saborskog zastupnika Ivice Mišića iz Vinkovaca koji je i predsjednik Organizacijskog odbora. Prema najavama organizatora, na konferenciji će sudjelovati ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, poznati demograf Dražen Živić, Marin Sopta iz Zagreba, hrvatski publicist i bivši hrvatski domovinski i emigrantski političar i direktor Hrvatskog centra za strategijska istraživanja, direktor županijske agencija za razvoj HRAST Ilija Cota iz Vinkovaca, te mnogi drugi stručnjaci i znanstvenici iz županjske i oraške Posavine.

Na skup su, kao ciljana publika pozvani i poduzetnici i predstavnici lokalne samouprave iz obje Posavine. Na konferenciji će se, između ostaloga, govoriti o eksploataciji termalnih voda, demografskim problemima, usklađenosti tržišta rada s programima obrazovanja, strateškim projektima VSŽ-a, odnosu Hrvata u domovini i izvan nje, predviđenim financijskim sredstvima fondova za Posavinu te idejnom projektu gradnje pješačkog mosta Županja-Orašje. Skup se sastoji iz dva dijela i predviđeno je da traje od 12 do 14 sati.

- Na konferenciju se još uvijek kao sudionici/autori radova mogu prijaviti i ostali stručnjaci iz obje Posavine i napisati pisani rad na neke od tema konferencije. Svi radovi koji zadovolje kriterije programskog odbora bit će objavljeni u digitalnom zborniku i na web-stranici konferencije, a autori će dobiti potvrde o sudjelovanju. Kao rezultat konferencije planira se i zajednička prijava projekata iz fonda EU-a za prekograničnu suradnju - kaže Branislav Orešković iz Županje, glavni urednik konferencije. Dodaje da će konferencija, koja će se 14. listopada održati u Amfiteatru županjske Gimnazije, biti i uvod za sljedeći poduzetnički skup koji bi se do kraja godine trebao održati u Orašju pod nazivom “Poduzetnički okrugli stol oraške (BiH) i županjske (HR) Posavine”.

A nakon gradnje “poduzetničkog mosta” između županjske i oraške Posavine, novi “poduzetnički mostovi” bit će usmjereni prema poduzetnicima Hrvatima koji žive izvan RH. Cilj je također predstaviti domaćoj i inozemnoj javnosti neke od mogućnosti investiranja u ovim krajevima. Na taj način želi se potaknuti snažniji investicijski ciklus u Posavini, zapošljavanje i zadržavanje mladih.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

ideja

PJEŠAČKI MOST ŽUPANJA- ORAŠJE

Potpora I OD gradonačelnika

Zamoljen da prokomentira skorašnje održavanje konferencije o perspektivi razvoja županjske i oraške Posavine, gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević kratko je rekao da podržava svaku pozitivnu inicijativu.

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike