Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Anušić: Umjesto o iseljavanju,
dajte nam pozitivnih priča
o prednostima života u RH
Objavljeno 26. rujna, 2017.

Čini se kako je župan Ivan Anušić jučer s govornice Skupštine Osječko-baranske županije poslao do sada svoju najjasniju i najsnažniju političku poruku. Naime, četvrta je sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije otvorena pitanjima o demografskom i gospodarskom stanju u županiji. Vijećnik Nedeljko Bosanac (Most) pitao je župana je li poznat stvarni broj osoba koje su se iselile.

Župan je odgovorio konkretnim podatcima: u razdoblju između 2014. i 2016. godine prebivalište u Osječko-baranjskoj županiji odjavilo je 5209 građana, a boravište privremeno promijenilo nešto više od 8500 ljudi. Anušić je zatim pozvao: - Moramo promijeniti klimu u kojoj živimo. Mora se početi mijenjati percepcija, godinama, naime, šaljemo pogrešnu poruku kroz priče o onima koji nezadovoljni odlaze iz Hrvatske. U medijima bi se trebali više isticati pozitivni primjeri, jer nema bolje i sigurnije zemlje od Hrvatske. U zemljama u koje se odlazi iz Hrvatske ne radi se osam, nego i više od dvanaest sati dnevno. Ondje su više plaće, ali i veći troškovi života. Između ostaloga, ondje nije besplatno zdravstvo, a u nas jest - naveo je nekoliko primjera župan.

Istina, rekao je kako se ni u ovom slučaju neće ništa promjeniti preko noći, ali treba ljudima, posebice mladima, istaknuo je, dati jasnu sliku da će za pet do deset godina ovdje vidjeti razlog za ostanak.

Župan je potom, u okviru “aktualnog sata”, odgovarajući na pitanje o realizaciji Vladina projekta “Slavonija”, istaknuo kako je od planiranih 22,9 milijardi kuna, ugovoreno projekta vrijednih 2,3 milijarde, od čega je 812 milijuna na području Osječko-baranjske županije. Percepciju o boljim uvjetima trebao bi konkretizirati i prijedlog da crpljenje vode iz novih sustava navodnjavanja u prve dvije godine bude besplatno, a Anušićeva je tendencija da se taj rok proširi na pet godina.

Župan je naposljetku izrazio spremnost s načelnicima općina otići na razgovor u Upravu Hrvatske pošte kako bi se našlo zajedničko rješenje o ponovnom otvaranju poštanskih ureda. Naposljetku, zauzeo se i za brzo rješavanje pitanja prijevoza učenika iz Paulin dvora. D. Kuštro

DŽANIĆ - DRUGI POTPREDSJEDNIK

Za drugog je potpredsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije izabran Goran Džanić iz HNS-a. Oporbeni je Most za tu dužnost kandidirao Nedeljka Bosanca, ali prijedlog nije prihvaćen. Domagoj Hajduković (SDP) prethodno je izrazio nezadovoljstvo time što će oba potpredsjednika biti iz redova pozicije, jer prema “političkom bontonu” to mjesto pripada opoziciji. U znak nezadovoljstva SDP-ovi vijećnici neće sudjelovati u radu ni jednog županijskog radnog tijela.

5209

građana između 2014. i 2016. odjavilo prebivalište u Osječko-baranjskoj županiji

8500

građana u istom razdoblju privremeno promijenilo boravište

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike