Svijet
REFORMA PRAVOSUĐA

Poljska je ipak morala popustiti u sporu s EU-om
Objavljeno 26. rujna, 2017.

Poljski predsjednik Andrzej Duda predstavio je dva nova zakona iz kontroverzne reforme pravosuđa na koju je ovog ljeta stavio veto, a u novim zakonima izišao je ususret nekim zamjerkama Europske komisije. Prema pisanju EurActiva, Duda je ograničio moć vladajuće stranke Pravo i pravda i njenog ministra pravosuđa nad sucima, ali je predložio proširenje svojih ovlasti, zbog čega će morati mijenjati Ustav Poljske. “Izbor sudaca i članova državnog sudačkog vijeća ne smije biti jednostranački. Stranke se moraju dogovarati”, objasnio je predsjednik.

U njegovom prijedlogu zakona o Republičkom sudačkom vijeću je i novi stavak da članove bira parlament tropetinskom većinom, za koju su vladajućoj partiji Pravo i pravda potrebni i glasovi oporbe. Budući da u ovom sazivu u kojem konzervativci iz Prava i pravde Jaroslawa Kaczynskog imaju komotnu većinu u oba doma teško može očekivati ​​dogovor tri petine zastupnika oko nekog kandidata, Duda je predložio da se prošire nadležnosti predsjednika Poljske tako da, ako parlament ne uspije dva mjeseca izabrati člana Nadzornog vijeća, izabrat će ga predsjednik.

Međutim, to rješenje krši Ustav i daje predsjedniku isuviše velike ovlasti pa je Duda predložio da se promijeni Ustav i pozvao predstavnike parlamentarnih stranaka na konzultacije da vidi je li moguće da se nađe dvotrećinska većina glasova za takve izmjene Ustava.

Duda je prihvatio zamjerke Europske komisije i Vijeća Europe da je nedopustivo da se odjednom raspusti Vrhovni sud, a da glavni tužitelj i ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro odlučuje tko je od sudaca podoban da ostane u novom sazivu. U poljsko pravosuđe uvodi se pravo građana na izvanrednu žalbu na presudu izrečenu na njihovu štetu, te je i kada postane pravomoćna, još jednom može razmotriti Vrhovni sud. Analitičari ocjenjuju da tim prijedlozima zakona, Duda ulazi u sukob s Kaczynskim koji je očekivao da će biti zamijenjen cijeli Vrhovni sud, ali će, prema predsjednikovom prijedlogu, otići u mirovinu maksimalno 40 posto sudaca. Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izjavio je kako će EK pažljivo razmotriti novu poljsku reformu pravosuđa. E.S.

Možda ste propustili...

ZLOPORABA DOMINANTNOG POLOŽAJA

Google kažnjen s 4,3 milijarde eura

NESTAJE PROBLEM S IMENOM

Makedonija dobila pozivnicu u NATO

Najčitanije iz rubrike