Svijet
NE ŽELE CJEPKANJE DRŽAVE

Kurdski referendum uvod je u novi rat?
Objavljeno 27. rujna, 2017.
Proglase li Kurdi neovisnost, vjerojatno će uslijediti napad Turske, Iraka i Irana.

Na referendumu o kurdskoj neovisnosti glasalo je 72 posto upisanih birača, pri čemu je prema prvim neslužbenim rezultatima njih 90 posto glasalo za neovisnost.

Posljedica referenduma mogao bi biti pokušaj razbijanja Iraka i Sirije te proglašenje kurdske države na dijelovima tih zemalja, a potom bi se vjerojatno i jug Turske te sjever Irana, koji su naseljeni Kurdima, pokušali odcijepiti i pripojiti novonastaloj državi. Osim što se formiranju takve države protive Irak, Sirija, Iran i Turska, Kurdi za formiranje svoje države nemaju ni potporu SAD-a, Europske unije, ni cijele međunarodne zajednice. Zapravo, jedina zemlja koja podržava neosvisnost Kurdistana je Izrael. A upravo je njih spomenuo Iran, poručivši da ni pod koju cijenu neće dopustiti nastanak “još jednog Izraela”.

Koliko je Kurdima stalo do neovisnosti vidjelo se i na društvenim mrežama tijekom trajanja referenduma. Objavljeni su deseci videozapisa na kojima se na referendumskim mjestima vidi kako pojedini glasači na dva, tri pa i desetak listića zaokružuju u ime drugih odgovor “ZA” na referendumsko pitanje: “Želite li da Kurdistanska regija i kurdistanski krajevi izvan regije postanu neovisna država?”. Treba naglasiti da rezultat referenduma nije obvezujući i ne znači da će Kurdi odmah proglasiti samostalnost. Prije svega referendum je namijenjen da potvrdi mandat vođi kurdske regionalne vlade Massoudu Barzaniju za vođenje pregovora o neovisnosti te naftom bogate regije.

U jeku rata u Siriji i Iraku i vrijeme vrlo skoroga potpunog sloma terorističke Islamske države, najgore što se sada na Bliskom istoku može dogoditi jest novi rat u kojemu će s jedne strane biti Kurdi, koji još uvijek imaju veliku podršku SAD-a, a s druge strane Turska, Iran, Irak... Značilo bi to novo krvoproliće i nove milijune žrtava, posebice među Kurdima koji su kroz povijest obično loše prolazili, od genocida do činjenice da ih je više od 30 milijuna, a nikada u povijesti nisu imali svoju državu.

Što će se događati u sljedećim mjesecima ovisi o Kurdima. Irački predsjednik Haider al-Abadi izjavio je kako će Bagdad poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitio jedinstvo zemlje i upozorio kako bi referendum mogao izazvati etničke podjele, izlažući Iračane katastrofalnim opasnostima. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je na potencijalno destabilizirajuće posljedice referenduma. “Sva otvorena pitanja savezne vlade i vlade u Kurdistanu trebala bi biti riješena kroz organizirani dijalog i konstruktivni kompromis”, rekao je u ime Ujedinjenih naroda.

Sjedinjene Države izrazile su “duboko razočaranje zbog jednostranog glasovanja koje će povećati nestabilnost u regiji”. Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izjavila je kako se Sjedinjene Države protive promjeni granica u Iraku, upozoravajući da Islamska država i drugi ekstremisti mogu koristiti nestabilnost i poremećaje na terenu. Iran je spreman aktivirati vojsku ako se na sjeveru te zemlje koji je naseljen Kurdima rasplamsa separatizam, a vjerojatno će najžešće, na bilo kakav pokušaj proglašenja kurske države, odgovoriti najveći neprijatelj Kurda - Turska. Ta je zemlja na svoju južnu granicu već dovukla stotine tenkova, lansera raketa, radara..., i samo se čeka zapovijed predsjednika Recepa Tayypa Erdogana.

Eduard SOUDIL
Ugroze li Kurdi Turkmene, Turska odmah ulazi na sjever Iraka

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da će Turska vojno intervenirati istog trenutka kada primjete konkretne prijetnje “bratskim Turkmenima na sjeveru Iraka”. “Ustavom Iraka precizno su uređena prava i obveze kurdske regionalne uprave na sjeveru te zemlje. Referendum o neovisnosti te regije neustavan je i neprihvatljiv. Kurdski regionalni guverner Nechirvan Barzani izjavio je ranije da će učiniti sve što Turska kaže, ali vidimo da se ne ponašaju tako. Za nas je taj referendum ništavan i naš sugovornik za pitanja granica, carina, nafte i drugih stvari ubuduće će biti službeni Bagdad”, rekao je. Odlukom o referendumu, dodao je Cavasoglu, kurdska regionalna uprava odrekla se prava zajamčenih iračkim ustavom. “Jednostranom odlukom o referendumu krenuli su drugim putem za koji smo im rekli da će imati posljedice i sada će se suočiti s tim posljedicama”, poručio je Cavusoglu.

Možda ste propustili...

ZLOČINAC ŽELI NA LIJEČENJE

Ratko Mladić izvrijeđao sud

ČETRNAEST OZLIJEĐENIH

Napad nožem u autobusu u Njemačkoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana