Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Napokon rast dionica
Objavljeno 26. rujna, 2017.
Najviše pozornosti privukla je dionica Đuro Đaković zbog skupštine na kojoj se odlučivalo o povećanju kapitala

Indeks Crobex, nakon puna dva tjedna neprekidnog pada cijena dionica na Zagrebačkoj burzi, napokon je uspio zabilježiti blagi rast i slomiti silazni trend. Promjena raspoloženja ulagača praćena je malim obujmom trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 39,1 milijuna kuna, od čega se dionicama ostvarilo 37,5 milijuna kuna i obveznicama 1,6 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosi je 7,5 milijuna, što je dvostruko manje u odnosu na tjedan ranije. Na početku tjedna nastavio se negativni niz i sumorno raspoloženje ulagača iz prethodnih razdoblja. Indeks Crobex spustio se u ponedjeljak za dodatnih 1,3 posto i zaustavio na 1796 bodova uz ostvarenih 11,9 milijuna kuna prometa. U iznos prometa uključena je blok transakcija dionicama HT vrijedna 2,0 milijuna kuna. Utorak je donio toliko očekivanu promjenu trenda i indeks Crobex se nakratko oporavio vrativši se na 1825 bodova (dnevni rast za 1,6 posto) uz ostvarenih 11,0 milijuna kuna prometa. Optimizam ulagača na Zagrebačkoj burzi nije dugo potrajao i srijeda je donijela pad dionica i spuštanje indeksa Crobex na 1821 bod.

Četvrtak i petak donijeli su novi oporavak tržišta i rast dionica. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1829 bodova, što je za 8 bodova ili 0,4 posto više nego na početku tjedna. Od 20 dionica u sastavu indeksa Crobex 11 vrijednosnica zabilježilo je rast i osam pad cijene, dok se Kraš zadržao na početnih 444,00 kn. Na strani tjednih dobitnika značajnije povećanje cijene ostvarile su dionice Zagrebačka burza (rast za 3,1 posto), Luka Ploče (rast za 2,0 posto), povlaštena dionica Adris grupe (rast za 1,7 posto), Đuro Đaković Grupa (rast za 1,3 posto) i HT (rast za 1,1 posto).

Novo izdanje

Najviše pozornosti privukla je dionica Đuro Đaković Grupa zbog održavanja Glavne skupštine društva na kojoj se odlučivalo o povećanju temeljnog kapitala društva za 250 milijuna kuna novim izdanjem 12.500.000 redovnih dionica nominalnog iznosa 20,00 kn. Na uzbudljivoj skupštini koja je počela u četvrtak i nastavljena s radom u petak prema dostupnoj obavijesti uprave društva, donesena je odluka o dokapitalizaciji društva iz koje su isključeni postojeći dioničari. Dokapitalizaciji mogu pristupiti kvalificirani ulagači koji u zahtjevu ponude iznos od najmanje 800.000,00 kn. Javnost je najviše zanimalo hoće li skupština donijeti odluku prema uvjetima iz obvezujuće ponude tvrtke Crni čelik d.o.o. iz Zagreba da ona bude jedini kvalificirani ulagač, pri čemu bi se isključili svi ostali dioničari i ponuditelji.

Rast HT-a

Na taj način tvrtka Crni čelik svojim bi ulaganjem stekla 51,0 posto vlasničkog udjela u društvu i postala većinski vlasnik. Glavna skupština Đuro Đaković d.d. nije u potpunosti udovoljila zahtjevu iz ponude tvrtke Crni čelik, nego je ponudila kompromisno rješenje. U idućem razdoblju bit će zanimljivo pratiti rezultate dokapitalizacije tvrtke Đuro Đaković. Cijeli proces trajat će 15 dana od dana objave javnog poziva u medijima.

Dionicama Valamar Riviera Poreč aktivno se trgovalo cijeli tjedan uz povećane promete, a snažno se trgovalo i dionicama HT-a. U ponedjeljak se u blok prometu ostvarilo 2,0 milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo 11.500 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 176,17 kn. Nakon toga trgovanje dionicama HT splasnulo je do kraja tjedna. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 178,40 kn. To je za 2,00 kn ili 1,1 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Đuro Đaković grupa snažno se trgovalo u petak kad se ostvarilo 2,0 milijuna kn prometa. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,3 milijuna kuna prometa uz tjedno povećanje cijene na 515,00 kn (rast za 0,5 posto). Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvareno je 2,2 milijuna kuna prometa uz povećanje cijene za 1,7 posto na 437,40 kn. Dionicama Arena Hospitality Group pojačano se trgovalo u ponedjeljak, srijedu i petak kada je cijena dohvatila 472,01 kn (tjedni pad za 1,7 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se u petak na 110,85 indeksnih bodova (pad za 0,19 posto).

Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće tržište kapitala i dalje je nestabilno i zato treba biti oprezan pri svakoj akciji koja se poduzima.

Možda ste propustili...

RIJETKI IDU U HOTELE I KAMPOVE

Hrvatima i dalje najomiljeniji Jadran

JUAN NA NAJNIŽOJ RAZINI PREMA DOLARU U GODINU DANA

Pad kineske valute zabrinjava ulagače

REFORMA ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDNE POLITIKE

Proračun za ruralni razvoj manji čak 25 %

Najčitanije iz rubrike