Ekonomija
UPITNA BUDUĆNOST RURALNOG RAZVOJA

Šest je zemalja protiv EU-a i zabrane biogoriva proizvedenog iz hrane
Objavljeno 27. rujna, 2017.
Nacrt zakona sada je u odboru EU parlamenta koji priprema mišljenje, a glasovanje se očekuje tek u siječnju 2018. godine

Četiri zemlje članice Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) te Rumunjska i Bugarska, potpisale su zajedničku deklaraciju kojom od Europske komisije traže da ponovno razmotri predloženo postupno ukidanje biogoriva prve generacije poslije 2020. godine i posljedice tog poteza.

Svoj zahtjev pravdaju velikom važnošću proizvodnje biogoriva za ruralni razvoj. Prema pisanju EurActiva, Europska je komisija u srpnju 2016. predložila postupno izabacivanje iz uporabe biogoriva napravljenog od kultura koje služe za prehranu i njegovu zamjenu naprednijim biogorivom koje neće narušavati proizvodnju hrane.

Nacrt zakona sada je u odboru Europskog parlamenta koji priprema svoje mišljenje, a glasovanje se očekuje u siječnju 2018. godine. Prijedlog Komisije izazvao je različite reakcije. Više nevladinih organizacija vjeruje da Povjerenstvo ide u pravom smjeru i traži da se ide još dalje i uvede potpuna zabrana korištenja kultura koje su za prehranu u proizvodnji biogoriva. S druge strane, industrija biogoriva, posebice bioetanola, zalaže se za sustav u kojem bi se pravila razlika između biogoriva na temelju kriterija održivosti. Proizvođači bioetanola smatraju da se Europa treba fokusirati na postupno izbacivanje fosilnog goriva iz upotrebe, kao i biogoriva koje konkurira u utrci za zemljište s proizvodnjom hrane i vodi krčenju šuma, kao u slučaju proizvodnje palminog ulja.

Zajednička deklaracija ministara poljoprivrede Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka), kao i Bugarske i Rumunjske, pokazala je da značajan broj članica EU-a ne podržava Komisijin prijedlog. Deklaracija će biti na dnevnom redu i na sljedećem sastanku ministara poljoprivrede EU-a u listopadu. Potpisnice deklaracije ukazale su na važnost proizvodnje biogoriva za ruralni razvoj i istaknule da sadašnja razina izvora obnovljive energije poljoprivrednog podrijetla treba ostati na snazi ​i eventualno biti povećana nakon 2020 godine.

Eduard SOUDIL
KOMPLICIRA SE I ISPUNJENJE KLIMATSKIH CILJEVA EUROPE

- Posebno u svjetlu postojećih i očekivanih viškova uroda u Europi, napori za postupno izbacivanje biogoriva proizvedenog od poljoprivrednih kultura nanijet će znatnu štetu europskoj energetskoj sigurnosti, smanjit europsku sigurnost u hrani, imat će za posljedicu još manje prihode u ruralnim sredinama, natjerat će investitore da odu iz Europe, a komplicira se time i ispunjenje klimatskih ciljeva - kazali su ministri navedenih šest zemalja. Oni traže od Povjerenstva da sveobuhvatno analizira prijedlog i razmotri mogućnost zadržavanja važećih odredbi koje se odnose na korištenje uroda koji može biti hrana za proizvodnju biogoriva u zemljama EU-a i trećim zemljama. “Uvezeno biogorivo i sirovine trebalo bi analizirati kako bi se osiguralo da zadovoljavaju iste zahtjeve kao u proizvodnji u EU”, navodi se u priopćenju.

Svoj zahtjev pravdaju velikom važnošću proizvodnje biogoriva za ruralni razvoj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike