Kultura
KOMEDIJA FEST U BJELOVARU

Gradskom kazalištu Beli Manastir posebna nagrada
Objavljeno 27. rujna, 2017.
Glumci iz Baranje nagrađeni su za poticanje dječjih predstava

Završio je 7. Komedija fest u Bjelovaru, koji je trajao od 14. do 24. rujna. Prosudbena komisija u nedjelju je, 24. rujna, uz festivalske nagrade dodijelila i posebnu nagradu Gradskom kazalištu Beli Manastir.

Dugogodišnje kazališno prijateljstvo i suradnja kazališta iz Bjelovara i Belog Manastira rezultirala je odlukom da se mladim i entuzijastičnim glumcima iz Baranje dodijeli nagrada za poticanje dječjih predstava u kazališnom stvaralaštvu. Riječ je o nagradi koja svakako ima svoju težinu, jer belomanastirsko kazalište posljednjih osam godina aktivno radi na promociji dječjeg teatra, jednako kao i redovnog dramskog ansambla, koji djeluje od 2006. Te se godine ponovno i oformilo ratom zaustavljeno nekadašnje belomanastirsko amatersko kazalište. Od tada do danas mala skupina motiviranih ljudi zaljubenih u daske koje život znače prešla je put prema poluprofesionalizmu. Iza sebe imaju profesionalne produkcije vlastitih predstava koje su hvalili kako kazališni kritičari i profesori sa zagrebačke ADU tako i publika. Velik iskorak napravili su s hit-dramom “Dnevnik Anne Frank”, koja ih je “izbacila” iz amaterizma i odvela korak naprijed. Predstava je osvojila brojne nagrade i povela ih prema poluprofesionalizmu.

Dječji repertoar započeli su prije osam godina, predstavama u vlastitoj produkciji, a potom su, godinu dana poslije, pokrenuli Dječji kazališni festival, s četiri gostujuće predstave. Ove godine festival je imao deset predstava i nekoliko kazališnih radionica za djecu. Djeca su se s godinama naučila na dolazak u kazalište u vlastitom gradu, kao i na posjete glumaca školama i vrtićima. Festival je postao prepoznatljiv te je jedan od rijetkih kazališnih festivala za djecu u Hrvatskoj. Sve predstave s dječjeg kazališnog repertoara režira Daniela Taslidžić Herman, koja je i sama zaigrala u nekoliko dječjih predstava. Ona je jedna od najmlađih dobitnica Povelje Grada Belog Manastira 2015., osnivačica Gradskog kazališta Beli Manastir, a posebno treba istaknuti Brončanu diplomu Hrvatskog sabora kulture Zagreb za 10-godišnji rad u razvijanju kazališta i kulture. Hrvatski centar za dramski odgoj iz Zagreba dodijelio joj je stručno zvanje dramski voditelj, a pohađala je programe cijeloživotnog obrazovanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Tekstove za predstave rado im ustupa dječji pisac Tode Nikoletić, autor poznatog “Puta po svijetu”, najdugovječnije dječje predstave belomanastirskog kazališta. Kazališni tim koji je oživio spomenute predstave čine Dunja Vlahek, Nebojša Šimić, Denis Mikac, Davor Burić, Zoran Herman i Daniela Taslidžić Herman.

Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu odlazi u Nedelišće, a za žensku u Slavonski Brod, dok nagrada za najbolju glavnu mušku odlazi u Đurđevac, a za žensku u Sveti Ivan Zelinu. Najbolju režiju ima Gradsko kazalište Đurđevac. Najbolja predstava po izboru žirija je “Do posljednje kapi krvi” Pučke scene Hercegovac. Počasni gost bio je Cvetin Aničić, glumac i redatelj iz Šida. J.Pejaković

osam godina

RADE NA PROMOCIJI DJEČJEG TEATRA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CENTAR ZA ZNANSTVENI RAD IZ VINKOVACA

Sjećanje na hrvatskoga književnika Petra Šegedina

2

KARIKATURIST, SLIKAR, PISAC...

Krunoslav Sili ostavio je zanimljive memoare

3

U GLIPTOTECI HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI U ZAGREBU

13. trijenale hrvatskoga kiparstva