Svijet
BOGATSTVO ZA KAKAO

Zbog čokolade svijet ostaje bez prašuma
Objavljeno 25. rujna, 2017.
U Africi masovno sijeku prašume i sade kakaovac zbog industrije čokolade

Svjetska industrija čokolade kriva je za katastrofalno uništavanje prašuma u zapadnoj Africi gdje se šume krče radi proizvodnje kakaa.

Trgovci koji (pre)prodaju kakao nekim od najpoznatijih svjetskih proizvođača čokolade, taj kakao kupuju ili proizvode nelegalno u zaštićenim područjima Obale Bjelokosti, gdje su površine pod prašumama smanjene za više od 80 posto od 1960. godine.

Nelegalni kakao u lancu opskrbe miješa se s onim koji je nabavljen legalnim putem, što znači da neke od najpoznatijih čokolada sadrže više od 40 posto kakaa koji dolazi iz Obale Bjelokosti, navodi britanski Guardian.

U tekstu se navodi da su novinari ovoga lista putovali Obalom Bjelokosti i zabilježili račišćavanje prašuma radi sadnje plantaža kakaa. Sela i poljoprivrednici zauzeli su nacionalne parkove koji bi trebali biti zaštićeni, dok dužnosnici zaduženi za očuvanje okoliša primaju mito i potom ne kontroliraju opskrbu kompanija koje ne interesira podrijetlo kakaa.

U zahtjevu Guardiana za komentar Mars, Mondelez i Nestle, kao i trgovci Cargill i Barry Callebaut, nisu negirali optužbe da je kakao s obešumljenih površina prošao kroz njihov lanac opskrbe, iako svi navode da “rade naporno” kako u njihovim proizvodima ne bi bilo kakaa zbog kojega je uništena prašuma.

Oko 70 posto svjetskog kakaa proizvodi oko dva milijuna poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea do Kameruna, ali su Obala Bjelokosti i Gana dva najveća svjetska proizvođača, dok su istovremeno i najveće žrtve deforestacije. Obala Bjelokosti najbrže među afričkim zemljama gubi šumske površine - sada je manje od 4 posto zemlje pod prašumom, dok su nekada prašume zauzimale 25 posto površine ove države.

Sve veća potražnja u svijetu za čokoladom znači da, ako se ništa ne poduzme do 2030. više neće biti šume u Obali Bjelokosti, navela je ekološka organizacija Mighty Earth, koja je 13. rujna objavila istragu o krčenju šuma zbog čokolade. Znanstvenici kažu da će na kraju kakao sam sebe uništiti. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveće koje sijeku i spaljuju, jer njihova sjena štiti biljke kakaa tijekom sušnih sezona koje postaju sve snažnije i češće zbog krčenja šuma.

Velike tvrtke navode da su svjesne problema deforestacije radi proizvodnje kakaa i kažu da su posvećene rješavanju problema. Predstavnik Marsa rekao je da ta kompanije želi “pronaći najbolji način da se okonča krčenje i uništavanje šuma u globalnom lancu opskrbe kakaom”, ali dodaje da je “održivi kakao preveliki izazov za svaku kompaniju pojedinačno, zbog čega se Mars udružuje s ostalima u industriji kako bi riješio problem”.

Eduard SOUDIL
svi daju velika obećanja...

Nestle je naveo da se protivi uništavanju prašuma i tresetišta diljem svijeta te smatra da je to jedan od najvećih ekoloških izazova s ​kojim se svijet suočava. Predstavnik Mondeleza, tvrke koja pravi Milku, rekao je da aktivno rade na sprječavanju deforestacije. Tvrtka Harshey navela je da joj je cilj da do 2020. koristi 100 posto održivi kakao, dok je trgovačka tvrtka Barry Callebaut navele da im je cilj da do 2025. prodaje samo kakao koji nije s obešumljenih površina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike