Novosti
TRAŽENI KUHARI I KONOBARI

Austrijska skijališta i ove zime trebaju radnike iz Hrvatske
Objavljeno 26. rujna, 2017.

Hrvatska je suočena s valom odlaska radne snage, i one nezaposlene, ali i one koja je u potrazi za većom plaćom i primamljivijim radnim uvjetima, a i dalje su aktivne agencije koje im mogu pružiti sigurnost u posredovanju pri zapošljavanju, posebice u onim zemljama Europske unije u kojima hrvatski radnici nemaju slobodan pristup tržištu rada. Jedna od takvih zemalja je Austrija, u kojoj će sve do 2020. biti potrebno ishoditi radnu dozvolu.

Kako je riječ o jednoj od europskih zemalja s izrazito razvijenim turizmom, austrijski poslodavci svake godine imaju potrebu za uvoznom radnom snagom, posebno u sektoru ugostiteljstva. Neke procjene govore da je riječ i do 30 tisuća radnika. Kraj rujna za većinu Slavonaca koji su radili na sezonskim poslovima u domaćem turizmu znak je za istek ugovora i povratak kući. Dio njih će i dalje u potragu za novim radnim izazovima. Odnosno ljetnu sezonu produžiti na sezonu zimskog turizma. Upravo u Austriji, uz uvjet da osim struke dobro poznaju i njemački jezik.

Posredovanje pri zapošljavanju radnika u ovoj zemlji osnovna je djelatnost tvrtke Euro Career iz istarskih Banjola. Informaciju o zapošljavanju u Austriji objavili smo i prošle jeseni i tada su zabilježeli pozitivna iskustva.

- Posredujemo u zapošljavanju kvalitetnog kadra za kvalitetnog poslodavca. Idemo na kvalitetu, ne na kvantitetu, što nam je i danas jako važno, jer radimo s hotelima koji imaju četiri i pet zvjezdica. U cilju nam je da radnik bude zadovoljan, da poslodavac bude zadovoljan i u konačnici da budemo zadovoljni i mi kao agencija - pojašnjava Aleksandra Bertelt iz ove tvrtke.

Prošle godine preko njihova posredovanja zaposlilo se 80-ak radnika iz Hrvatske. Ove godine, osim kuhara i konobara, potražnja je sve veća i za iskusnim recepcionarima, animatorima, fizioterapeutima...

- Posredujemo za radnike u objektima koji rade cijele godine, dakle nudi se mogućnost zapošljavanja i na neodređeno vrijeme. Inače, radimo s poslodavcima na području Vorarlberga i Tirola - kaže Bertelt.

Oni koje zanima rad u Austriji mogu se javiti na e-mail office@euro-career.hr ili jobs@euro-career.hr. Za početak je dovoljno poslati samo životopis, na hrvatskom jeziku. D.Kuštro

RADNA DOZVOLA U TRI TJEDNA

S obzirom na deficit, školovani kuhari radnu dozvolu dobivaju mnogo jednostavnije od ostalih ugostiteljskih radnika, a sam proces ishođenja radne dozvole traje oko tri tjedna. Austrijski zavod za zapošljavanje provjerava postoji li u njihovoj bazi nezaposleni austrijski državljanin koji bi mogao popuniti to radno mjesto, i ako to nije slučaj - radna dozvola se odobrava.

Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove