Svijet
KURDSKI REFERENDUM

Erdogan zatvara granicu
Objavljeno 26. rujna, 2017.

Vezani članci

GLAVNI TAJNIK UJEDINJENIH NARODA

Guterres protiv kurdskog referenduma

Nakon što su svoj utjecaj proširili na velik dio Sirije i Iraka, Kurdi su odlučili provesti referendum s pitanjem: Želite li da regija Kurdistana i kurdistanska područja izvan te regije postanu nezavisna država? Irak se, jasno, protivi referendumu i prijeti Kurdima da i ne pomišljaju osnivati svoju državu jer bi to u ovome trenutku usporilo napore u borbi protiv terorista takozvane Islamske države. Referendumu se, naravno, protive i Turci, ali i SAD, Europa te Iran. Turska, Iran i Sirija posebno strahuju da će taj referendum potaknuti njihove kurdske manjine da se odcijepe ili, u najmanju ruku, raspiriti njihove separatističke težnje. Međunarodna zajednica jako cijeni doprinos Kurda u borbi protiv IS-a. Međutim, osim Izraela, ni jedna druga zemlja ne podržava referendum. Ishod referenduma nije obvezujući, ali čelnik Kurdistana Masood Barzani dobit će mandat za pregovore s Bagdadom i susjednim zemljama o neovisnosti te regije bogate naftom. Objašnjavajući zašto Kurdi žele referendum upravo sada, analitičari kažu da žele iskoristiti vojne uspjehe svojih boraca, pešmerga, u borbi protiv Islamske države, kao i kaos koji su džihadisti izazvali u Iraku.

Turski predsjednik Recep Erdogan, gnjevan zbog održavanja referenduma o neovisnosti Iračkog Kurdistana, u ponedjeljak je najavio skoro zatvaranje kopnene granice prema toj iračkoj regiji te zaprijetio obustavom izvoza nafte preko Turske.H

NE ŽELE "TEOKRATSKO DRUŠTVO"

Kurdi su etnička skupina koja živi u Turskoj, Siriji, Iraku i Iranu. Procjenjuje se da ih je između 20 i 30 milijuna. Imaju vlastitu kulturu i govore nekoliko srodnih jezika. Irački Kurdi provest će referendum o neovisnosti jer partnerstvo s Bagdadom nije uspjelo, rekao je predsjednik kurdistanske pokrajinske vlade (KRG) Masud Barzani u nedjelju. "Nikad se nećemo vratiti neuspjelom partnerstvu" s Bagdadom, rekao je on te dodao da je Irak postao "teokratsko, sektaško društvo", a ne demokratsko kakvo je trebalo postati nakon rušenja Sadama Huseina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike