Svijet
KURDSKI REFERENDUM

Erdogan zatvara granicu
Objavljeno 26. rujna, 2017.

Vezani članci

GLAVNI TAJNIK UJEDINJENIH NARODA

Guterres protiv kurdskog referenduma

Nakon što su svoj utjecaj proširili na velik dio Sirije i Iraka, Kurdi su odlučili provesti referendum s pitanjem: Želite li da regija Kurdistana i kurdistanska područja izvan te regije postanu nezavisna država? Irak se, jasno, protivi referendumu i prijeti Kurdima da i ne pomišljaju osnivati svoju državu jer bi to u ovome trenutku usporilo napore u borbi protiv terorista takozvane Islamske države. Referendumu se, naravno, protive i Turci, ali i SAD, Europa te Iran. Turska, Iran i Sirija posebno strahuju da će taj referendum potaknuti njihove kurdske manjine da se odcijepe ili, u najmanju ruku, raspiriti njihove separatističke težnje. Međunarodna zajednica jako cijeni doprinos Kurda u borbi protiv IS-a. Međutim, osim Izraela, ni jedna druga zemlja ne podržava referendum. Ishod referenduma nije obvezujući, ali čelnik Kurdistana Masood Barzani dobit će mandat za pregovore s Bagdadom i susjednim zemljama o neovisnosti te regije bogate naftom. Objašnjavajući zašto Kurdi žele referendum upravo sada, analitičari kažu da žele iskoristiti vojne uspjehe svojih boraca, pešmerga, u borbi protiv Islamske države, kao i kaos koji su džihadisti izazvali u Iraku.

Turski predsjednik Recep Erdogan, gnjevan zbog održavanja referenduma o neovisnosti Iračkog Kurdistana, u ponedjeljak je najavio skoro zatvaranje kopnene granice prema toj iračkoj regiji te zaprijetio obustavom izvoza nafte preko Turske.H

NE ŽELE "TEOKRATSKO DRUŠTVO"

Kurdi su etnička skupina koja živi u Turskoj, Siriji, Iraku i Iranu. Procjenjuje se da ih je između 20 i 30 milijuna. Imaju vlastitu kulturu i govore nekoliko srodnih jezika. Irački Kurdi provest će referendum o neovisnosti jer partnerstvo s Bagdadom nije uspjelo, rekao je predsjednik kurdistanske pokrajinske vlade (KRG) Masud Barzani u nedjelju. "Nikad se nećemo vratiti neuspjelom partnerstvu" s Bagdadom, rekao je on te dodao da je Irak postao "teokratsko, sektaško društvo", a ne demokratsko kakvo je trebalo postati nakon rušenja Sadama Huseina.

Možda ste propustili...

ZLOČINAC ŽELI NA LIJEČENJE

Ratko Mladić izvrijeđao sud

BRITANSKA PREMIJERKA UPOZORILA SVOJU RAZJEDINJENU STRANKU

Riskiramo da uopće ne bude Brexita

NJEMAČKA KREĆE OŠTRO PREMA IZBJEGLICAMA

Migracijski masterplan trebao bi ograničiti ilegalno useljavanje

Najčitanije iz rubrike