Osijek
POČEO TJEDAN FILANTROPIJE

Kaselj: Potrebno je više zaklada uspješnih biznismena i sportaša
Objavljeno 26. rujna, 2017.

Simbolično, ispred najstarije zgrade Kliničkog bolničkog centra Osijek, sagrađene zaslugom Zaklade Huttler-Kohlhoffer-Monsperger, u ponedjeljak je najavljen Tjedan filantropije u Osijeku koji traje sve do petka, 29. rujna. Organizatori, zaklada Slagalica i Srce grada Osijeka, nadaju se da će se brojni Osječani pridružiti ovoj, drugoj po redu manifestaciji kojom se predstavljaju filantropi, ali i motivira građane da i sami to postanu.

- Ova lokacija nije slučajna, a današnja bolnica i postoji zahvaljujući Zakladi Huttler-Kohlhoffer-Monsperger, kao i vikarijat, gdje je davno sagrađeno prvo sirotište u Osijeku. I danas imamo dosta filantropa, doduše možda ne bilježimo rezultate kao nekada ranije, no želim istaknuti doprinos individualne filantropije, gdje se uplaćuju manji iznosi, no svakako značajni. Bilo bi dobro kad bi kod nas bilo više zaklada bogatih pojedinaca, biznismena, pa i iznimno uspješnih sportaša, koji bi osnivali osobne zaklade iz osobnih sredstava - istaknula je Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica.

Predsjednik Upravnog odbora Zaklade Srce grada Osijeka, Vladimir Ham, istaknuo je da Osijek bilježi bogatu filantropsku povijest i zajedničkim akcijama nastoje se otvoriti vrata novim filantropima. Zaklada Srce grada Osijeka, rekao je, među najmlađima je u Hrvatskoj, no već iza sebe ima akciju stipendiranja, a u pripremi su i novi natječaji. Dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je da Osijek s ponosom sudjeluje u Tjednu filantropije te je podsjetila na brojne filantrope iz povijesti koji su ostavili traga, poput Lorenza Jägera, Franje Franka, Adele Deszaty i brojnih drugih.

- Osječanke i Osječani ljudi su velikog srca i uvijek spremni pomoći bližnjima. Odlično ih opisuje nacionalni slogan filantropije: Dobrota nas spaja i veže - zaključila je Gamoš. M. Mihelić

PROGRAM TJEDNA FILANTROPIJE

Tjedan filantropije počeo je jučer (ponedjeljak) javnom tribinom na kojoj su sudjelovali Lege za djecu superjunake i, putem Skypea, bračni par Garmaz. Danas (utorak) od 17 do 19 sati organizirana je filantropska šetnja Osijekom s polaskom kod Kužnog pila, a u srijedu će od 18 do 19 sati biti omogućena filantropska vožnja Osijekom, točnije tramvajem, s polaskom s glavnoga osječkog trga. U petak će od 18 do 22 sata u dvorištu kina Urania biti organiziran dobrotvorni buvljak FilantroPIJA.

Prijave za filantropsku šetnju i filantropsku vožnju primaju se na info@zaklada-slagalica.hr, ili na telefonskom broju 031/213 255.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike