Osijek
POLICIJA U ZAŠTITI NAJMLAĐIH

Danas djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima
Objavljeno 26. rujna, 2017.

U povodu početka nove školske godine policija je provela brojne akcije s ciljem zaštite djece u prometu.

Iz Policijske uprave osječko-baranjske ističu da se struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama bitno promijenila.

- Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Česta je situacija da se djeca putnici u vozilima svojih roditelja, ili najbližih osoba, a s kojima bi trebala biti i najsigurnija, nepropisno voze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana, ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostaloga, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije - kažu iz PU osječko-baranjske.

Od početka rujna u Osječko-baranjskoj županiji u prometu nije smrtno stradalo ni jedno dijete, dok je petero djece lakše ozlijeđeno, od čega dvoje na obilježenom pješačkom prijelazu, dvoje na biciklu i peto kao suvozač u vozilu.

S početkom nove školske godine policajci su održavali predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavali djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Učenicima su podijelili razni promidžbeni materijal. Također, policajci su bili i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda te su roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policajci su pojačano nadzirali prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola te pokušali omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Također su kontrolirali brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. S. Lacić

NAJVAŽNIJI JE PROMETNI ODGOJ

Iz osječke policije ističu da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito. Da bi se spriječilo neprihvatljivo ponašanje mladih, koje potiče asocijalna i delinkventna ponašanja s višestruko štetnim posljedicama, tijekom rujna policajci su obilazili zone ugostiteljskih objekata, punktove/okupljališta mladih, trgovine i uslužno-ugostiteljske komplekse. Pri tome je zatečena samo jedna osoba mlađa od 16 godina nakon 23 sata, šestero mladih vozača upravljalo je vozilom iako su imali u organizmu alkohola ili droge, dvoje mladih dobilo je prekršajne prijave zbog droge, dok troje njih nije imalo osobne iskaznice kod sebe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike