Osijek
S.O.S ZA OBJEKTE INDUSTRIJSKE ARHITEKTURE

Grad razmišlja o otkupu zgrada Kožare i Šibicare novcem iz EU fondova
Objavljeno 26. rujna, 2017.
U zgradi Kožare u gradskoj su upravi zamislili muzej osječke industrijske prošlosti

Prilikom nedavnog obilježavanja Dana Gradske četvrti Donji grad, gradonačelnik Ivan Vrkić prvi je put javno iznio jedan od mogućih planova gradske uprave za rješavanje donjogradske neuralgične točke - zgrade Kožare.

Naime, objekt koji je zbog svog derutnog stanja već postao mjestom koje ugrožava zdravlje i sigurnost stanovništva u njegovoj okolici, gradska uprava nije uspijevala riješiti u okviru svojih ingerencija jer je on u privatnom vlasništvu. Nakon stečajnog postupka, objekt Kožare prešao je u vlasništvo jedne banke. Iako je do sada bilo različitih razmišljanja o uređenju ovog objekta industrijske arhitekture, od hotela do umjetničke instalacije, za bilo kakvu intervenciju ponajprije je nužan njezin otkup. Inače, ovaj se objekt posljednji put prodavao 2015. po cijeni od 22 milijuna kuna. Kako je ujedno riječ i o objektu koji je dijelom kulturna baština grada Osijeka i njezine industrijske povijesti, sada Grad Osijek razmišlja o njezinu otkupu, i to uz pomoć sredstava iz fondova EU-a.

- U suradnji sa stečajnom upraviteljicom Kožare vrlo kompleksno razmišljamo o tome da, ako budemo mogli, otkupimo objekt Kožare kroz sredstva iz EU fondova. U tom bismo slučaju stavili ovaj objekt u namjenu muzeja u kojemu bismo podsjetili na jaku industrijsku prošlost grada Osijeka. Kada bi nam to uspijelo, razmislii bismo i o otkupu nekih drugih objekata, kao što je Tvornica žigica u Reisnerovoj ulici, koja bi se onda konzervirala i u njoj bi se ponudili neki novi, kvalitetni sadržaji. Eventualno bismo to možda mogli kroz projekt aglomeracija, ali još ćemo vidjeti. Iskreno, to su za sada tek naša glasna razmišljanja - bio je iskren gradonačelnik Vrkić.

No, u privatizaciji upravo je Šibicaru otkupio kum gradonačlenika Vrkića, Zvonko Bede, pa je logično pitanje gradonačelniku ne boji li se da će ga javnost napasti zbog toga što novcem iz europskih fondova želi otkupiti imovinu posrnule tvrtke svog kuma.

- Zgrada šibicare već godinama nije vlasništvo Zvonka Bedea, nego je u vlasništvu jedne banke, tako da se ne bojim ove vrste prozivanja. Također, treba reći i da je, primjerice, zgradu koja je također bila dijelom Kožare, uz samu Dravu, otkupio jedan osječki poduzetnik i tamo će otvoriti ustanovu zdravstvene namjere, što je dobar primjer na koji način se privatni kapital može uključiti u spašavanje vrijedne osječke arhitekture - zaključio je Vrkić.

Nefreteta Z. EBERHARD
OBJE ZGRADE IZNIMAN PRIMJER INDUSTRIJSKE ARHITEKTURE

Osječka tvornica kože osnovana je 1873. godine, a tvorničke su radionice, zbog velike količine vode potrebne za kožarski posao, smještene pokraj Drave u Donjem gradu. Tvornica žigica Drava osnovana je 1856. godine, a 1859. godine počela je na tom mjestu gradnja kompleksa proizvodnih i stambenih zgrada. Tako je glavna tvornička zgrada izgrađena 1890. godine.

Osječki povjesničari umjetnosti, poput Grgura Marka Ivankovića, u više su navrata isticali vrijednost ove zgrade industrijske arhitekture, a prof. dr. sc. Sanja Lončar-Vicković s Građevinskog fakulteta predlagala je otvaranje tehničkog muzeja u jednom od objekata industrijske arhitekture.

vlasništvo

OBA OBJEKTA SADA PRIPADAJU BANKAMA

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike