Regija
KANDIDATKINJA ZA NAJUZORNIJU SEOSKU ŽENU

Katin dan počne u 6, završava oko ponoći
Objavljeno 26. rujna, 2017.
Sve se može uz dobro planiranje i mnogo odricanja, kaže Kata Nedoklan (48)

CERIĆ - Jedina kandidatkinja za titulu najuzornije hrvatske seoske žene iz Vukovarsko-srijemske županije, ujedno jedna od samo dvije kandidatkinje iz cijele Slavonije i Baranje, Kata Nedoklan (48), stiže iz Cerića, nadomak Vinkovaca.

Dom Kate Nedoklan, majke troje djece - Petra (18), Antonele (14) i Dominika (8) - odiše slavonskim štihom. Već na samom ulazu u veliko dvorište bunar je okićen u slavonskoj tradiciji. Kata, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, žena je koja se bavi doista svime - od sadnje češnjaka, pripreme ajvara i pekmeza, izrade metli, klasiranja krumpira do svinjogojstva i peradarstva.

Obitelj Nedoklan trinaest je godina živjela u Italiji, a nakn Domovinskog rata, kada su se stvorili uvjeti za povratak, 2004. godine vratili su se u svoj dom.

Katica za sve

- Po struci sam obućar i to se prije tražilo. No došao je Domovinski rat i otišli smo u Italiju, jer tamo imam sestru. Povukla sam supruga, tada smo još bili zaručeni, 1994. vjenčali smo se i ostali u Italiji još deset godina. Kad sam se vratila, bila sam trgovac prevoditelj za talijanski. Ne stidim i nije me strah ni jedne vrste posla. Dokaz sam da se sve može postići uz dobru organizaciju i mnogo odricanja. Nema mnogo spavanja i nema mnogo odmora. Ponosna sam na ono što sam postigla zajedno sa svojim suprugom koji je 2005. godine izgubio stopalo orući njivu. Suprug je civilna žrtva Domovinskog rata, tako da prima invalidninu, no da nemamo stalna primanja, bili bismo u kreditima. Unatoč svemu nismo stali, nismo se predali, nego smo nastavili dalje - priča Kata Nedoklan.

Na svom OPG-u na 40 hektara obitelj uzgaja kukuruz, ječam, soju i suncokret, a na manjim površinama krumpir, jesenski kupus, češnjak, grah. Članovi su Zadruge Češnjak.

- Teško je jer nemam ni mamu ni svekrvu da mi pomognu, ali radim ono što volim. Imam troje djece i svi su školarci, suprug pomogne koliko može. Radni dan počne već u 6 sati, a završava tek oko ponoći, jer je mnogo posla u poljoprivredi ako želite uspjeti - kaže Kata.

Zadovoljna životom

Za sada plasira sve što proizvede, no problem su cijena i skup repromaterijal.

- Ako biste sijali isključivo sjemensku robu, primjerice kod žita, a najavljuju da će se priznavati samo ako je sjeme kupljeno - mi tu nemamo nikakve koristi, a sve je rizično. Željela bih da se malo više gleda seljak, i to počevši od onog malog, da ljudi ne odlaze sa sela i da oni koji su na selu bar nešto drže. Kod nas u cijelom selu samo dvije obitelji imaju krave, a svinje šest do osam domaćinstava. Nekada je svaka kuća imala bar po jednu svinju za sebe. Čak ni piliće ne hrane, nešto je tu pogrešno - drži Kata.

Sve što zna Kata Nedoklan naučila je uz svoje roditelje i, kaže, zadovoljna je svojim životom:

- Uvijek nađem vremena za sebe, ako dobro organiziraš dan, sve se stigne. Mnogo putujem s našim zborom te sa Zajednicom “Vjera i svjetlo”.

Za najuzorniju hrvatsku seosku ženu Katu je prijavila Mara Čuljak, predsjednica Zadruge Češnjak. Bodove donosi broj djece, školovanje, izlaganje na raznim sajmovima, inovativni proizvod, poznavanje svog kraja, nošnja... Hoće li Kata ponijeti titulu najuzornije hrvatske seoske žene, znat će se 14. listopada, kada se održava izbor u Karlovcu.

Mario KOKAJ

Uz sve obiteljske obveze i rad na OPG-u, Kata nalazi vremena i za volonterski rad. Aktivna je u Zajednici “Vjera i svjetlo” pri Župi Srca Isusovog, koja pomaže osobama s invaliditetom, a članica je i Zbora u Ceriću.

organizacija

UVIJEK NAĐEM VREMENA I ZA SEBE, KAŽE KATA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike