Kultura
KIPARSKA KOLONIJA U ZDENCIMA

Najmlađi izrađivali umjetnine u drvu
Objavljeno 26. rujna, 2017.

Od 16. do 29. rujna općina Zdenci nizom raznovrsnih sadržaja obilježava svoj dan. Manifestacija obilježavanja počela je 1. Kiparskom radionicom za djecu, a riječ je o izradi umjetnina u drvu. Radionicu je pokrenuo i vodio poznati umjetnik u drvu iz Ernestinova, Mato Tijardović, koji sa svojom kolegama umjetnicima već niz godina u Zdencima održava koloniju kipara i čiji su radovi prepoznatljivost zdenačkih ulica. Ovaj je put Tijardović uz pomoć kolege umjetnika Ivice Tolića odlučio umjetnost posvetiti djeci.

- Godinama u Zdencima održavamo kiparsku koloniju i uvijek su se okupljala djeca oko nas. Dvoje od njih, Ela i Mislav, prati nas neprestano već četiri-pet godina i pokazuje sjajan talent, što nas je ponukalo da pokrenemo ovu malu školu kiparstva ovdje u Zdencima, nešto slično kako je počela ona ernestinovačka, koja je danas napunila 15 godina i na koju dolazi 250 djece iz cijele Europe. Tim tragom cilj nam je nastaviti i ovdje u Zdencima, koji su postali naš drugi dom, jer su puni naših skulptura i mi smo ponosni na to. Na ovu prvu radionicu odazvalo nam se osmero djece, što je jako dobar broj i, uz naše provjerene male umjetnike Elu i Mislava, mogu reći da smo oduševljeni talentom ostale djece. Naravno da smo im dali slobodnu temu i oni su prvi put uzeli dlijeta i batove u ruke, a djeluju kao da to već godinama rade. Htjeli bismo da na kraju dobijemo bar jednog kvalitetnog kipara iz Zdenaca koji bi nastavio ovu radionicu, no vidimo da je ovdje jako puno talentirane djece koja mogu puno i da ovo malo mjesto ima itekakvu kiparsku budućnost. Moram pohvaliti Općinu koja nam daje punu podršku od početaka, to puno znači i mi ćemo se svakako znati odužiti – rekao je Tijardović. Ela Felendeš (15) iz Zdenaca već je poznata kao mlada kiparica, prošla je i dio obuke u ernestinovačkoj kiparskoj školi i upravo zahvaljujući njoj i Mislavu Premužiću i ostali su se mladi Zdenčani uključili u radionicu u svome mjestu.

- Mene oduševljava kiparstvo u drvu od prvog dana kada sam to vidjela, jednostavno me to opušta. Danas sam posebno sretna što su se moje prijateljice i prijatelji uključili u radionicu i pokazali da u Zdencima ima jako puno talenata za kiparstvo – rekla je Ela. Prvu Kiparsku radionicu otvorio je zamjenik načelnika općine Zdenci Tomislava Durmića, Jurica Kiris.

- Drago mi je da smo i ove godine ugostili sjajnog kiparskog umjetnika Matu Tijardovića i njegova kolegu, također odličnog umjetnika Ivicu Tolića, a posebno me oduševljava što je kolonija prerasla u kiparsku radionicu za našu djecu. Odazvao se veći broj djece i vidljivo je bilo da uživaju u onome što rade i ja im se od srca zahvaljujem što su došli, a naravno neizmjerno hvala našim umjetnicima Mati i Ivici, koji sve ove godine rade na vrhunskom nivou. Nadam se da će ova kiparska radionica postati tradicionalna u Zdencima, a sigurno je da će joj Općina uvijek davati punu potporu – zaključio je Kiris. V.Grgurić

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike