Autoglas
CROATIA RALLY RUŠI REKORDE

Nastup prijavilo 15 posada s automobilima klase WRC2
Objavljeno 26. rujna, 2017.

Poreč i Istra idućega će tjedna biti domaćini 44. Croatia rallyja, najstarijeg hrvatskog automobilističkog natjecanja koje se sve glasnije spominje kao jedna od mogućih destinacija Svjetskog prvenstva u bliskoj budućnosti. Odrazilo se to i na broj posada koje su najavile nastup u Hrvatskoj pa se na listi prijava našlo 15 automobila klase R5, poznatije kao WRC2. Ukupno 71 natjecatelj stiže iz 12 zemalja, od čega će se 32 boriti za bodove Europskog rally trofeja.

- Mislim da će konkurencija biti izrazito velika i jaka. Dolazi prošlogodišnji pobjednik Slovak Majerčik, dolazi vrlo talentirani Mađar Hadik, a tu su, naravno, i naše hrvatske vedete Prodan, Šebalj i vrlo vjerojatno ovogodišnji prvak Hrvatske Krisztian Hideg – kaže direktor rallyja Goran Vujisić. Itinerer se sastoji od 10 brzinskih ispita. Ukupna kilometraža koju će posade morati savladati iznosi 435 kilometara, od čega 155 otpada na brzince. Start i cilj održat će se u središtu Poreča, na gradskom parkiralištu u Partizanskoj ulici. Vožnje su na rasporedu u petak, 29., i subotu, 30. rujna.

- Kao i zadnje godine, u četvrtak je otvorenje i ceremonijalni start navečer u Poreču, ovaj put nije na središnjem trgu, nego na parkingu, gdje će biti i servis, pa će biti bliže posadama. Ono što je bitno jest to da je u petak u 12 shakedown, a na toj trasi vozi se i brzinski ispit super special stage, gdje će ljudi moći vidjet 15 R5 automobila tri puta u jednom prolazu, usudio bih se reći da je to u RH dosad nevideno - 90 prolaza R5 automobila u jednom danu što se može pogledati, s obzirom na cijenu tih automobila rijetko se to vidi u Hrvata – dodao je Vujisić.

Vrijednost automobila klase R5 doseže i do milijun i pol kuna, ovisno o ugrađenim komponentama. No, ubrzo bi hrvatskim cestama mogli voziti i tri puta skuplji WRC automobili. Već ove godine Croatia rally bio je blizu statusa kandidata za ulazak u kalendar Svjetskog prvenstva.

- Bilo je i razgovora o tome da bi ove godine bili kandidat, ali, nažalost, to se nije ostvarilo. Iduće godine trebali bismo biti kandidat za Svjetsko prvenstvo. Nakon što se odradi kandidatura za iduću godinu, željno iščekujemo WRC ovdje. Naravno, za to je potrebna potpora Vlade, cijele države koja bi trebala stati iza nas. Preliminarni sastanci su odrađeni i mislim da je predsjednik organizacijskog odbora Daniel Šaškin odradio jako, jako veliku stvar ove godine. Naravno, svi željno isčekujemo WRC u Hrvatskoj – zaključio je Goran Vujisić.

WRC KALENDAR 2019.?

Croatia rally ponuđeno je mjesto u WRC kalendaru u srpnju 2018., što je, s obzirom na visoku turističku sezonu u Hrvatskoj, neprihvatljivo. Kreću nove runde pregovora i prođe li sve prema planu, Svjetsko prvenstvo u Hrvatsku trebalo bi stići 2019. godine.