Novosti
ISTRAŽIVANJE PORTALA MOJ.POSAO

Međuljudski odnosi i dobar šef najvažniji
Objavljeno 25. rujna, 2017.

Je li vam važnija plaća ili međuljudski odnosi na poslu, zabrinjavaju li vas radni zadaci ili kolege? Niz anketa o temi radničkih preferencija otkrivaju zanimljive stavove građana u Hrvatskoj, gdje je još uvijek prosječna plaća nedovoljna za troškove života.

"Atmosfera i da je šef dobar", bez puno razmišljanja rekla nam je zaposlenica iz sektora trgovine u Zagrebu. Ima, naravno, i onih koji drukčije misle: "Ponajprije mislim da je svakom zaposleniku plaća malo važnija", izjavila je jedna od ispitanica, ali da ispitanike dominatno na novom poslu ne zabrinjavaju radni zadaci, već kolege, a međuljudski odnosi važniji su od povišice, pokazuju ankete portala Moj.posao.

Koji su najveći izazovi na novom poslu istraživao je Moj.posao, čija je glasnogovornica Maja Mahovlić za Media servis otkrila zaključke do kojih su došli: “Najveći su izazov odnosi s kolegama, 28 posto ispitanika to je izjavilo. Tu se kao najveći izazov predstavlja stjecanje povjerenja." Do zanimljivih rezultata došlo se i ispitivanjem zaposlenika kada im se ponudilo da biraju - dobre međuljudske odnose ili veća primanja. Čak 99 posto ispitanika smatra da su odnosi na poslu važni, rekla nam je Mahovlić.

"Poigrali smo se, pa smo postavili pitanje da biraju između više plaće i boljih međuljudskih odnosa na poslu. Ispitanici bi odabrali međuljudske odnose. Međutim, ako bi povišica iznosila više od 1000 kuna, ispitanici bi ipak radije odabrali novac. No ne treba to uzeti za zlo, jer smo zemlja niske prosječne plaće, pa su egzistencijalni razlozi ti koji presuđuju", rekla nam je Mahovlić iz Odnosa s javnošću. Da u Hrvatskoj prosječna plaća nije manja od šest tisuća kuna i da je dovoljna za pokrivanje realnih mjesečnih troškova, i rezultati bi možda bili drugačiji. No nepobitno je da su loši međuljudski odnosi na poslu izvor velikog stresa, a njega, reći će svaki liječnik, valja izbjegavati.V.T./MS

Nije samo novac motiv

"Važnija mi je kolegijalnost nego primanja. Važnije je da imate dobre kolege s kojima se možete dogovoriti, zamijeniti za smjenu, od primanja", kaže jedna od ispitanica i tako potvrđuje da fleksibilnost radnog vremena (pogotovo za roditelje s malom djecom), ali i dobra radna atmosfera imaju veću ulogu kod motiviranja radnika nego sama plaća