Novosti
ZBOG ARBITRAŽE

Erjavec očekuje jak pritisak EU-a na Hrvatsku
Objavljeno 24. rujna, 2017.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedjelju da očekuje jak pritisak Europske komisije (EK) na Hrvatsku nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je optužio Sloveniju za nepoštovanje međunarodnog prava.

Plenković je u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izići iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo "nepoštovanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićeva govora "svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć".

"Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU-a. Potpredsjednik EK Frans Timmermans ponudio je svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš sljedeći korak biti da ga obavijestimo o tome što se u New Yorku dogodilo", kazao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija. Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uvjerila da se ponašaju drukčije.

"Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju provodi njihova vlada. EU može zamrznuti europska sredstva takvim državama. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb", kazao je Erjavec.

Prema njegovim riječima, da bi se arbitražna presuda provela, potrebna je suradnja Hrvatske, ali Slovenija "neke stvari može implementirati sama" prihvaćanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mjesec.

Zbog Plenkovićeva govora Cerar je u četvrtak navečer otkazao dogovoreni susret s hrvatskim premijerom u Zagrebu 27. rujna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora.

Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rješenje koje treba primijeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rješenje spora koji dvije države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije 1990-ih godina.H

Ministrica vanjskih poslova RH ispravila “krive navode”

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u New Yorku je slovenskim novinarima izjavio da je hrvatski premijer Andrej Plenković u Ujedinjenim narodima dijelio kartu na kojoj je granica između Slovenije i Hrvatske nacrtana po sredini Piranskog zaljeva i govorio da Hrvatska nema namjeru poštovati arbitražni sporazum. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić odmah nakon povratka iz New Yorka gostovala je u središnjem Dnevniku HRT-a. Komentirajući tu Erjavčevu izjavu, rekla je kako je to jedan u nizu "krivih navoda". Nije bilo nikakvih karata. U okviru svog govora premijer Plenković se dotaknuo svih važnih globalnih tema. Samo kratko spomenuo je kako se međunarodno pravo mora poštovati i da upravo stoga Hrvatska ne može prihvatiti odluku Arbitražnog suda iz kojeg je Hrvatska izišla odlukom Sabora. Naglasila je kako nije bilo potrebe za otkazivanjem za 27. rujna najavljenog sastanka premijera Plenkovića i Cerara u Zagrebu jer premijer nije rekao ništa novo - ponovio je već otprije poznate hrvatske stavove.