Osijek
POČETAK JESENI DONIO VIROZE

Promjenjivo vrijeme napunilo ordinacije obiteljskih liječnika
Objavljeno 25. rujna, 2017.
Hladno pa toplo vrijeme, boravak u zatvorenom prostoru s više ljudi, izostanak grijanja, glavni su uzroci pojave viroze

Nije slučajnost što je u Domu zdravlja Osijek u proteklih nekoliko dana porasla stopa bolovanja, a istovremeno je u nekim školskim učionicama prepolovljen broj učenika, dok ordinacije obiteljske medicine bilježe povećan broj pacijenata.

Razlog su viroze koje su aktualne gotovo svake godine u isto vrijeme i to sredinom rujna.

- Ima dosta razloga zbog čega su viroze sveprisutne i u prvom redu to je hladnije vrijeme, ali i okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima, kao i djece u vrtićima i školama. Uz to, sezona grijanja tek je počela, tako da je zbog svih tih čimbenika broj viroza u porastu. Isto tako, ambulante bilježe i povećani broj bolovanja. Konkretno u mojoj ambulanti, u odnosu na kolovoz, taj je broj sada gotovo udvostručen. Takve se situacije ponavljaju u rujnu, zatim oko Božića i Nove godine kada počinje sezona gripe - rekla je dr. med. Nataša Stanišić, voditeljica obiteljske medicine Doma zdravlja Osijek, dodajući da viroze jednako pogađaju i mlađu i stariju populaciju.

Spektar viroza, kaže, velik je pa tako netko ima samo najobičniju hunjavicu i osjeća laganu grlobolju i bol u grlu, no bez crvenila. Uz respiratorne viroze, u ambulantama Doma zdravlja Osijek javljaju se i pacijenti s probavnim smetnjama, pa čak i sa slučajevima konjuktivitisa, a u rjeđim situacijama pojavljuju se gnojne angine.

Iako su savjeti liječnika kod viroza uvijek usmjereni na simptomatsku terapiju, građani se nerijetko oglušuju i dolaze liječniku čak i kod temperature niže od 38,5 stupnja.

- Uvijek kažemo da se kod 38,5 i višom temperaturom te uz izrazitu glavobolju, bol u uhu i sl., moraju nama javiti. No, ako je temperatura niža, dovoljno je ostati kod kuće - kaže dr. Stanišić, savjetujući za virozu uzimanje dosta tekućine, posebice čaja i vitamina C. Dobra je također kombinacija meda i limuna i ne treba zaboraviti zračiti prostorije zbog dotoka svježega zraka.

Marija MIHELIĆ
Ostati kod kuće ili ne?

Kad je u pitanju (ne)odlazak u školu, dr. Stanišić kaže da dijete svakako treba pratiti, i u slučaju povišene temperature savjetuje ostanak u kući bar 24 sata. Obvezan je ostanak u kući i u slučaju gnojne angine, uz naglasak da 48 sati nakon početka uzimanja antibiotske terapije te osobe više nisu zarazne za okolinu.

- Isto vrijedi i ako se pojavi glavobolja, i ako je opće stanje loše. No, ako je dijete dobrog općeg stanja, može ići u školu. Dakako, gleda se cjelokupno stanje i slučajevi su individualni - poručuje dr. Stanišić.

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike