Osijek
U KOPAČEVU ODRŽANI 19. RIBARSKI DANI

Domaćini pripremili više od 4000 kg ribljih delicija
Objavljeno 25. rujna, 2017.
Manifestacija je odavno izišla iz lokalnih okvira i prepoznata je diljem Hrvatske

Prekrasni jesenski dan privukao je na 19. Ribarske dane nekoliko tisuća gostiju iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Manifestacija je to kojom stanovnici Kopačeva, mjesta na samom rubu parka prirode, Kopačkog rita, žele pokazati kako se ondje nekada živjelo.

Većina stanovnika, naime, živjela je od ribolova, a stariji mještani podsjećaju kako su od ulova, koji su prodavali diljem Baranje i Slavonije, izgradili i nekoliko važnih mjesnih objekata. Tada, kao i sada, na trpezi im je prilično često bila riba, pa nije ni čudo da su pravi majstori u pripremanju ribljih delicija, što su pokazali i na proteklim Ribarskim danima. Za goste su pripremili približno četiri tone svježe ribe, koju su danima uoči manifestacije zajedno čistili. Nadaleko se širio miris ribljeg paprikaša i šarana na rašljama, a nisu izostali ni čobanac odnosno pljeskavice i kobasice od divljači. Rijetko tko od brojnih posjetitelja nije zastao i sa zanimanjem pratio kuhanje paprikaša i pripremu šarana na rašljama, a većina je svježe pripremljena jela odmah i kušala. Prije ili nakon jela mogli su pogledati brojne štandove (više od 100), na kojima nije bilo čega nije bilo. Ovogodišnja sitna mljevena paprika, čija je cijena od 130 do 150 kuna za kilogram, zimnica, kolači (među kojima i tradicionalni koertes kolacs), ekološki proizvodi, med, vina i rakije samo su mali dio subotnje i nedjeljne štandovske ponude baranjskih i slavonskih OPG-ova u Kopačevu.

Direktorica TZ Općine Bilje, Daniela Mihaljević, istaknula je kako su ovogodišnji Ribarski dani definitivno pokazali svoje pravo lice i dokazali da su najbolja te najveća gastromanifestacija u Hrvatskoj. “Odavno smo izišli iz lokalnih okvira. Prepoznati smo diljem Hrvatske, a čini mi se da su ovogodišnji Ribarski dani do sada najposjećeniji”, rekla je Mihaljević. S njom se složio Danijel Novački, predsjednik LD Jelen, dodavši kako nikada nije bilo toliko izlagača. Više od 100 izlagača dokazuje i kako su Ribarski dani i njima zanimljivi. Župan osječko-baranjski Ivan Anušić, pohvalivši manifestaciju, pozvao je na javljanje na natječaje i privlačenje novca iz raznih EU fondova. Otvaranju su, među ostalima, nazočili i Antonio de Blasio, generalni konzul Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj, i Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Pobrinuli su se organizatori i za bogat kulturno-umjetnički program. Nakon svečanog otvaranja, naime, zaplesali su mladi i stariji folkloraši, a u večernjim satima održana je velika ulična zabava, koja je potrajala do sitnih sati. Ne treba zaboraviti ni na događaje u Dvorištu bake Katice, u Petefijevoj ulici, gdje se mogao poslušati blues, rock, house (…), ali i klasična glazba. Tijekom dana u dvorištu su bile organizirane igraonice i radionice za djecu te bogata gastroponuda. Mnogi su u Kopačevo došli i jučer, kada je na rasporedu bila velika kopačka fišijada, na kojoj je kuhalo 50-ak kuhara. Glavni organizator ovogodišnjih Ribarskih dana bio je LD Jelen iz Kopačeva, a suorganizatori KUD Arany Janos, DVD Kopačevo i mjesni ogranak DZMH-a. Pokrovitelji manifestacije bili su Općina Bilje i Osječko-baranjska županija.

Ivica GETTO

Željko Cickaj

načelnik općine Bilje

Velika posjećenost znak je da radimo dobro

- Ribarski dani jedna su u nizu uspješnih manifestacija koju organizira Općina Bilje i općinske udruge. Zadovoljan sam odzivom gostiju kako na Ribarske dane tako i na ostale manifestacije koje smo organizirali. Njima nastojimo obogatiti našu turističku ponudu, pa su iz godine u godinu sve bolje i organiziranije. Odvajamo i znatna financijska sredstva, a velik broj ljudi znak je da radimo dobro.

Najčitanije iz rubrike