Osijek
PROSVJED UDRUGE PARAPLEGIČARA I TETRAPLEGIČARA

Invalidi poručili Osječanima: Nemojte parkirati na naša mjesta!
Objavljeno 23. rujna, 2017.
Najčešći izgovori bahatih vozača: „Samo sam skoknuo u ljekarnu“, „Ja sam se borio“ i „Samo da dostavim robu“

Na parkiralištu ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Županijskoj ulici održan je u subotu prosvjed kojim je Udruga paraplegičara i tetraplegičara (UPIT) željela upozoriti na zloporabu parkirnih mjesta namijenjenih osobama s invalidnošću. Ovome događaju bio je nazočan i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka Romano Kristić dajući na taj način potporu gradske politike ovoj akciji.

Osobe s invalidnošću, kako smo čuli, vrlo često nemaju gdje parkirati u središtu grada jer na parkirna mjesta namijenjena njima uredno parkiraju svi ostali, dakle zdravi vozači koji tom gestom pokazuju svoju bezobzirnost i bahatost. Za invalidnu osobu to znači traženje bilo kakvog parkiranog mjesta u širem središtu grada. Kako nam je objasnio voditelj projekta ParkirOS Mario Tovernić, parkirna mjesta za invalide šira su od ostalih kako bi invalidna osoba mogla iz automobila izaći u kolicima i pronaći put do pločnika. Na običnim parkirnim mjestima za takav je manevar prostora premalo i osobe s invalidnošću ponekad se susreću s nepremostivim preprekama.

 

- Akciju osječke udruge UPIT pod nazivom ParkirOS djelomice novcem iz gradskog proračuna podupire i Grad Osijek, a njome se želi upozoriti na problem korištenja obilježenih parkirnih mjesta namijenjenih za osobe s invalidnošću. Nastavak je to akcije Grada Osijeka od prije nekoliko godina pod nazivom „Uzeli ste moje parkirno mjesto, uzmite i moju invalidnost“ u sklopu s kojom smo sa spomenutim upozorenjem obilježili veliki broj parkirnih mjesta za invalidne osobe. No, toga smo često svjedoci, ta su mjesta nerijetko zauzeta vozilima koje nemaju znak pristupačnosti ili tu oznaku imaju, ali se u tom vozilu ne nalazi osoba s invalidnošću. Nama je osnovni zadatak danas ukazati našim sugrađanima da poštuju žuta parkirališna mjesta, da poštuju znak pristupačnosti, da ih ne koriste ako nisu u potrebi s obzirom da ljudima koji se kreću u kolicima nužno imati veće parkirališno mjesto da bi mogli izaći iz automobila van i da bi mogli obaviti svoje dnevne obveze u gradu. Zato ćemo i dalje nastaviti poticati prihvaćanje različitosti među svim našim sugrađanima, rekao nam je Kristić.

 

Na prosvjedu su članovi Udruge paraplegičara i tetraplegičara istaknuli natpise „Samo sam skoknuo u ljekarnu“, „Ja sam se borio“ i „Samo da dostavim robu“ što su najčešći izgovori zdravih vozača i bivših hrvatskih branitelja spremnih često istaknuti svoj prioritet koji uredno ostavljaju svoja vozila na parkirnim mjestima namijenjenih parkiranju osoba s invalidnošću. D.C.

ZNAK PRISTUPAČNOSTI „NASLJEĐUJE“ RODBINA


Parkiranje vozila koja nemaju znak pristupačnosti na parkirna mjesta za osobe s invalidnošću jest prometni prekršaj koji se kažnjava sa 700 kuna. No, policija ne stigne svako tako kršenje zakona uočiti i sankcionirati, kažu nam članovi Udruge. Poseban problem su upravo znakovi pristupačnosti za osobe s invalidnošću koje nakon smrti osobe koja je taj hendikep imala „nasljeđuje“ zdrava rodbina i nesmetano koristi iako je takvo ponašanje suprotno zakonu i moralu. Naime, nasljednici umrle osobe dužne su vratiti invalidska kolica, ali ne i znak pristupačnosti osobe s invalidnošću koji kasnije mogu nesmetano uživati. Možda je došlo vrijeme da odgovarajuća tijela vlasti takvu praksu konačno zabrane.

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike