Osijek
U SKLOPU AKCIJE DAN BEZ AUTOMOBILA

Biciklisti na sat vremena zavladali gradskim ulicama
Objavljeno 22. rujna, 2017.

Tradicionalna biciklijada koju organizira Grad Osijek u sklopu akcije Dan bez automobila počela je u petak, 22. rujna, u 17 sati u Školskoj ulici, nakon čega su biciklisti odvozili kružnu vožnju po gradu u trajanju od oko sat vremena. Najveći cilj bio im je da ih sugrađani, pogotovo oni u automobilima, zapaze i razmisle o mogućnosti bicikliranja.

Dino Lončar, tajnik udruge za rekreativni biciklizam Kotrljaner, rekao nam je zašto se odlučio priključiti akciji i podržati je.

- Želimo što više biciklista u gradu, a što manje automobila, kako bi se biciklisti osjećali što slobodnije od represije, policije i ostaloga. Prošle je godine represija bila na vrhuncu, ali moram priznati da je drastično opala. Do toga je došlo tako što smo mi kao udruga razgovarali s policijom; u početku nije bilo jednostavno. Dosta smo se trudili u smislu organiziranja ovakvih događaja. Ljudi su napokon shvatili da Osijek sve više postaje grad biciklista i sad se napokon mogu voziti bez straha da će ih netko zaustaviti bez razloga - izjavio je Lončar, ne znajući odgovoriti na pitanje zašto je već drugu godinu zaredom za promet zatvorena jedna od najkraćih ulica u gradu.

- U zagrebačkoj udruzi došli smo do projekta “Gluhoslijepe osobe i biciklisti zajedno u pješačkim zonama”, čisto zbog toga što su nam članovi govorili o brojnim problemima na koje nailaze s biciklistima. Ovo je naša akcija, u kojoj nam je partner Sindikat biciklista Zagreb, koji nam je svoje strane pokušao pomoći da uredimo neke od tih situacija te da utječemo na ono na što možemo utjecati. Sve to financira nam MUP u sklopu svojeg nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. U pet gradova u Hrvatskoj u kojima postoje udruge gluhoslijepih osoba (Zagreb, Split, Rijeka Osijek i Varaždin) dolazimo onamo gdje se okuplja veći broj biciklista te s pomoću naočala koje simuliraju razna oštećenja vida i slušalica za prigušivanje buke stavljamo te iste bicikliste u situaciju osobe koja ima osjetilna oštećenja. Na osobi se nužno ne primjećuje da slabije vidi, ili da slabije čuje, jer ne nose svi štap. Nema potrebe trubiti i mahati, apeliramo da ih se biciklom oprezno zaobiđe - istaknula je Jelena Matić iz Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba. A. Andrejek

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike